Ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

15/06/2023

De eerste stappen naar beleggen in goud

Stabiliteit, veiligheid, liquiditeit, de munteenheid van goud
De eerste stappen naar beleggen in goud

Welkom bij de serie "Eerste stappen voor beleggen in goud".

In deze eerste tekst gaan we in op een cruciale vraag: waarom zouden we investeren in goud? Als u geïnteresseerd bent in beleggen, maar het niet doet weet er niet veel van, maak je geen zorgen. Wij zullen eenvoudige en toegankelijke termen gebruiken om je te begeleiden in dit avontuur spannend. Je hebt vast wel eens gehoord van goud als asset aantrekkelijk en een veilige haven. Maar wat maakt goud zo bijzonder en waarom? Zou u moeten overwegen om in dit edelmetaal te investeren?

In dit inaugurele artikel zullen we u de redenen onthullen waarom goud een verstandige keuze is voor zowel kleine als grote investeringen. De Goudinvesteringen hebben altijd de interesse gewekt van beleggers over de hele wereld vanwege de waardevolle aard en consistente reputatie.

Over het algemeen zijn wij van mening dat een goede beleggingsportefeuille een quotumaandeel fysiek goud moet bevatten, ongeacht de omvang van het bedrag.

We zullen daarom onderwerpen behandelen als portefeuillediversificatie, behoud van kapitaal, bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid, evenals de liquiditeit en toegankelijkheid van goud als belegging. U ontdekt de reden waarom goud vaak wordt gezien als een rots in de branding in een turbulente financiële wereld.

Bereid u voor op een duik in de fascinerende wereld van beleggen in goud, waar u leert hoe u dit waardevolle bezit kunt gebruiken om uw portefeuille te versterken en uw financiële doelen te bereiken. Wacht even, want het avontuur begint nu!

Het tijdloze goud

Ten eerste biedt goud een stabiele intrinsieke waarde. Het is al duizenden jaren een gewild actief ingrediënt, vooral dankzij zijn unieke fysische eigenschappen en zijn zeldzaamheid. Net als onze huidige valuta, die uiteindelijk gebaseerd zijn op een fictief waardesysteem, is goud een chemisch element dat niet kunstmatig kan worden gecreëerd. Met papieren valuta kunnen we de economie leiden die we kennen, maar goud is solide en duurzaam in de loop van de tijd. Hij is ook bestand tegen corrosie en degradeert niet, waardoor het een object is dat langdurig van waarde is.

Kiezen is verzaken

Gezond verstand zegt ons dat je nooit "al je eieren in hetzelfde mandje moet leggen". Je beleggingsportefeuille is je eierverzameling. Goud is een van je mandjes. Zo bezien lijkt het voor de hand liggend om te diversifiëren.

Toch trakteren de meeste mensen zichzelf maar op één mandje, als ze konden, raapten ze die ook op. Zie in plaats daarvan: goud heeft een omgekeerde correlatie met andere activa, zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat hij kan fungeren als een “hedge” tegen marktschommelingen. Wanneer deze volatiel zijn of dalen, heeft goud de neiging in waarde te stijgen, wat helpt om potentiële verliezen op andere gebieden te compenseren en om uw erfgoed te beschermen. Dus door goud toe te voegen aan uw mandjes met activa, verkleint u het risico van uw portefeuille en vergroot u uw kansen op een stabiel rendement op lange termijn. Je hoeft dus niet meer op eieren te lopen...

 

Ongevoelig voor toevallen

In het licht van de economische onzekerheid in het verleden, het heden en helaas in de toekomst, is goud misschien wel uw beste bondgenoot. In tijden van crisis, wanneer de aandelenmarkten dalen of valuta's waarde verliezen, heeft goud de neiging om zijn stabiliteit te behouden en uw vermogen te beschermen, waardoor het fungeert als een reddingslijn voor elke voorzichtige belegger. Het tastbare karakter en het vermogen om zijn waarde te behouden, maken het tot een aantrekkelijk bezit en een veilige haven in moeilijke tijden. Investeren in goud betekent een strategische keuze maken voor bescherming tegen economische onzekerheid.

Over het algemeen fungeert goud in het geval van een grote financiële crisis als een verzekering tegen het instorten van de valuta en de markt, en biedt het een investeringszekerheid.

Price of gold 1998-2011

Onhandelbare inflatie

Naast de economische onzekerheden is er de alomtegenwoordige inflatie. Voor simpel gezegd, wanneer de waarde van een valuta daalt, neigt de prijs van goud toename. Aan de andere kant, wanneer de inflatie toeneemt, houdt goud over het algemeen stand zijn koopkracht dankzij het beperkte aanbod en de constante vraag. In door een deel van uw rijkdom in goud te investeren, behoudt u uw macht kopen ongeacht de context.

Vrijheid, bereikbaarheid en liquiditeit

Een laatste voordeel dat dit activum ons geeft, en niet het minste, is de liquiditeit ervan. Het kan gemakkelijk worden gekocht of verkocht op de financiële markten van de hele wereld. Het overstijgt ook de wereld van valuta, aangezien het hier evenveel waarde zal hebben als aan de andere kant van de wereld. Goud is onveranderlijk door tijd en ruimte. Solide en liquide tegelijk, er is een veelheid aan opties om in goud te beleggen, variërend van fysiek edelmetaal tot exchange-traded funds (ETF's) ondersteund door goud. Dit maakt goud toegankelijk voor beleggers uit alle lagen van de bevolking, ongeacht hun ervaringsniveau of investeringsbedrag.

Het is echter belangrijk op te merken dat beleggen in goud ook risico's met zich meebrengt en een grondige analyse vereist voordat beslissing wordt ondernomen. In het tweede deel van deze serie zullen we de verschillende vormen van beleggen in goud en belangrijke overwegingen onderzoeken.

Tot volgende maand voor een nieuwe stap in onze goudkoorts!

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Maakt zilver een comeback?
11-06-2024

Maakt zilver een comeback?

Na een lange periode zonder echte richting, is het grijze metaal wakker geworden. Traditioneel beweegt het met een zekere vertraging...
De gouden risico’s: Schitteren zonder te struikelen in goudbeleggingen
29-05-2024

De gouden risico’s: Schitteren zonder te struikelen in...

In de complexe en soms tumultueuze wereld van beleggingen schittert goud als een veilige haven, een anker van zekerheid in een oceaan van volatiliteit. Echter, beleggen in...
Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
08-05-2024

Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren...

De eerste stappen naar investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...