NIEUW: We zijn ook te vinden in Lasne op afspraak

Bitcoin is het goud van de 21e eeuw! Is dat zo?

Bitcoin is het goud van de 21e eeuw! Is dat zo?
08/12/2022

Bitcoin heeft 60% verloren sinds het begin van het jaar. Goud is in dezelfde periode 6% gestegen (in euro). Is Bitcoin echt zo efficiënt als goud?

De ondergang van het gecentraliseerde handelsplatform FTX heeft een aardbeving veroorzaakt in de cryptocurrency wereld. Hoewel dit de technologische belofte en het nut van blockchain op lange termijn niet ondermijnt, is de realiteit dat goud momenteel de enige veilige haven is om iemands vermogen op termijn te beschermen.

Liefhebbers van cryptocurrency zijn gewend Bitcoin met goud te vergelijken.  Goud en bitcoin zouden dus beide bescherming bieden tegen de devaluatie van papieren valuta. Beide zouden ook beschermen tegen inflatie en tegen een mogelijke val van de financiële markten...

Dit standpunt is ondermijnd door een vergelijking van het gedrag van deze twee activa.

De extreme volatiliteit van bitcoin maakt het namelijk onmogelijk om het te beschouwen als een efficiënte veilige haven. Tussen januari 2021 en zijn piek in november 2021 steeg hij met 150%, maar sindsdien is hij met 70% gedaald en wordt hij momenteel lager verhandeld dan begin 2021.

Bron: Tradingview

Goud daarentegen steeg tussen januari 2021 en zijn piek in maart 2022 met 22%. Hij is 10% teruggevallen sinds dat hoogtepunt, maar is nog steeds 10% gestegen sinds begin 2021, en 6% in 2022 (in euro's)... terwijl hij zich in een laterale consolidatiefase bevindt.

Bron: Tradingview

Een andere belangrijke overweging is de afhankelijkheid van technologie. In tegenstelling tot bitcoin is goud een echt activum dat niet afhankelijk is van een internetverbinding of toegang tot elektriciteit.

In een extreme situatie van oorlog of black-out kan toegang tot het internet onmogelijk zijn.

Fysiek goud kan zelfs zonder elektriciteit of internetverbinding worden gebruikt. En het is natuurlijk in tijden van acute crisis dat de doeltreffendheid van een veilige haven wordt gemeten.

Wat de financiële markten betreft, is goud betrouwbaarder dan bitcoin. Inderdaad, de S&P 500 index daalt met 15% in 2022. Tegelijkertijd heeft bitcoin 60% verloren, terwijl goud 6% is gestegen.

Met minder volatiliteit blijft goud een veel effectievere veilige haven dan cryptocurrencies, of welke valuta dan ook op de lange termijn.

Sinds 1999 heeft de euro 85% van zijn waarde ten opzichte van goud verloren (zie onderstaande grafiek).

Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse dollar of zelfs de Zwitserse frank, die sinds de millenniumwisseling ook aan waarde hebben ingeboet ten opzichte van goud.

Als bitcoin oorspronkelijk is ontworpen als valuta, is het momenteel vooral een speculatief instrument. Het is inderdaad vrij traag en duur bij het verhandelen van kleine bedragen.

We zullen zien wat er gebeurt na de grote bubbelzuivering. Dan zijn er misschien interessante dingen te doen zoals na de internetbel.

In de tussentijd kunnen cryptocurrencies nog steeds pieken, dus geniet ervan als je weet wat je doet. Maar in geen geval mag bitcoin worden vergeleken met goud.

Is het je trouwens opgevallen dat bitcoin altijd wordt voorgesteld door een gouden munt? De keuze van dit symbool is niet triviaal en kan misleidend zijn.

Iets om over na te denken...

>>> Maak nu uw online rekening aan en begin met sparen in fysiek goud

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud - deel 3: Waarom?
Beleggen in goud - deel 3: Waarom? 14-08-2023
De voordelen (eenvoud, liquiditeit, veiligheid, kosten...)
Lees verder
Beleggen in goud - deel 2: hoe te beginnen?
Beleggen in goud - deel 2: hoe te beginnen? 17-07-2023
Klaar om te schitteren in de wereld van beleggen in goud? Laten we gaan !
Lees verder
De eerste stappen naar beleggen in goud
De eerste stappen naar beleggen in goud 15-06-2023
Stabiliteit, veiligheid, liquiditeit, de munteenheid van goud
Lees verder
Amerikaanse schuld als percentage van het BBP vergeleken met goud
Amerikaanse schuld als percentage van het BBP vergeleken... 24-05-2023
Vergelijking van de Amerikaanse schuld als percentage van het BBP met de goudprijs 1940 - 2020
Lees verder