NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

08/04/2022

Bereidt Rusland een nieuwe goudstandaard voor?

Goud wint aan belang in de internationale grondstoffenhandel en, meer in het algemeen, in het mondiale monetaire stelsel. Wat is er aan de hand? En wat zullen de gevolgen zijn?

Bereidt Rusland een nieuwe goudstandaard voor?

Een grote coup door Rusland?

Op woensdag 9 maart heeft de Russische president Vladimir Poetin een wet ondertekend waarbij de btw op particuliere goudaankopen wordt afgeschaft.

Medio maart heeft de Russische centrale bank de goudaankopen van de banken van het land opgeschort om aan de toegenomen vraag van het publiek te voldoen.

Op vrijdag 25 maart kondigde de Russische centrale bank aan dat zij van 28 maart tot 30 juni opnieuw goud zou aankopen van banken tegen een vaste prijs van 5.000 roebel per gram.

Als gevolg hiervan is de roebel na deze aankondiging met ongeveer 20% gestegen en van 100 tot 80 per US-dollar gedaald.

Waarom is dit gebeurd? Omdat de prijs van goud ongeveer $60/gram is. Tegen 5.000 roebel per gram, dat is 80,6 roebel voor de dollar.

In feite heeft de Russische munt haar gehele verlies ten opzichte van de Amerikaanse dollar goedgemaakt.


Bron: Investing.com

Een artikel in ZeroHedge van 4 april geeft ons wat details:

Door goud tegen een vaste prijs te kopen, steunt de Russische centrale bank de roebel ten opzichte van het gele metaal en stelt zij tegelijkertijd een bodemprijs vast voor de roebel ten opzichte van de dollar, aangezien goud in US-dollars wordt verhandeld.

Als het Westen de papieren goudmarkt probeert te gebruiken om de dollarkoers van het gele metaal via Comex en de LBMA te drukken, zullen zij ook de roebel moeten drukken, anders zal iedereen de manipulatie zien.

Bovendien dwingt Vladimir Poetin "onvriendelijke" landen (VS, EU, VK, Japan, Australië) sinds 1 april om Russisch gas in roebels te kopen.

Bron: VRT

Dit zou de roebel verder kunnen versterken en bijgevolg ook de goudprijs kunnen opdrijven.

Kortom, goud, Russisch aardgas en de roebel zijn nu alle drie met elkaar verbonden.

En Rusland zou hetzelfde kunnen doen met olie. Indien Rusland betaling voor zijn olie-export in roebels gaat eisen, zal er een onmiddellijke indirecte koppeling met goud zijn (via de vaste-prijs-verbinding tussen roebel en goud).

Rusland zou ook kunnen beginnen met het rechtstreeks aanvaarden van goud als betaling voor zijn olie-export.

In feite kan dit gelden voor alle grondstoffen, niet alleen olie en aardgas.

Wat zijn de gevolgen voor de goudprijs?

Door de roebel aan goud te koppelen en vervolgens energiebetalingen aan de roebel te koppelen, brengt Rusland het mondiale monetaire systeem aan het wankelen.

Als Rusland goud rechtstreeks tegen olie begint te aanvaarden, zal een nieuwe massa kopers op zoek gaan naar fysiek goud en dit zou de LBMA- en COMEX-markten voor papieren goud, die goud prijzen via niet-toegewezen synthetisch goud en derivaten (in feite goud dat niet echt bestaat), kunnen opblazen.

Indien een meerderheid van de internationale spelers begint te aanvaarden dat grondstoffen in roebels worden betaald, zou dit de Russische roebel in de rangen van een belangrijke wereldvaluta kunnen stuwen.

Volgens Alasdair Macleod, analist van de edelmetaalmarkt, bezitten Rusland en China samen ongeveer 32.000 ton goud, waarvan respectievelijk 12.000 voor Rusland en 20.000 voor China.

Dat is veel meer dan de VS.

Is dit waar of niet? Moeilijk te zeggen, maar we mogen aannemen dat beide landen meer bezitten dan zij officieel aangeven.

Momenteel houdt goud goed stand ondanks de "renteverhogingen" en drijft het op korte termijn zijwaarts.


Bron: Tradingview

Het gele metaal verteert zijn 10% stijging van februari-maart.

De Bollinger bands vernauwen zich, de RSI staat op 50. Dit wijst op een mogelijke consensus over de huidige prijs.

Laten we afwachten hoe goud omgaat met deze mini-consolidatie en hoe het de weerstand rond $2070 wil hertesten.

En als het besluit om de steun rond $1880 te hertesten.

Conclusie

Voorlopig heeft Rusland niet opnieuw een goudstandaard als zodanig ingevoerd, maar de trend naar de-dollarisering van de niet-westerse wereld versnelt zich.

Hoewel Reuters op donderdag 7 april meldt dat als gevolg van een "belangrijke verandering in de marktomstandigheden", de Russische centrale bank vanaf 8 april goud van commerciële banken zou kopen tegen een onderhandelde prijs, in plaats van een vaste prijs van 5.000 roebel per gram.

In ieder geval, in de context van een "oorlog om papieren valuta" is het gele metaal de enige echte valuta en zal het een steeds grotere rol gaan spelen.

De geschiedenis leert ons immers dat alle papieren munten uiteindelijk verdwijnen.

Als de niet-westerse wereld zich afkeert van de euro/dollar, zullen deze valuta's aan belang en dus aan waarde inboeten.

Het Westen vertegenwoordigt 950 miljoen van de ongeveer 8 miljard mensen in de wereld, d.w.z. slechts 12% van de wereldbevolking.

Wij gaan een periode van grote onzekerheid tegemoet waarin de VS en de dollar hun wereldwijde leiderschap verliezen.

Worden de roebel of de yuan de nieuwe door goud ondersteunde reservevaluta's?

Het is onmogelijk precies te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar we kunnen er zeker van zijn dat de wereld het begin meemaakt van grote tektonische verschuivingen.

We maken een echte paradigmaverschuiving mee.

Onder deze omstandigheden zal fysiek goud zijn rol als veilige haven, als onderdeel van een strategie van diversificatie en bescherming van de koopkracht, zeker ten volle kunnen spelen.

>>> Bescherm uw koopkracht nu!

Het GFi-Team

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...