NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

11/01/2022

Goud en zilver: 2021 overzicht

Hoe hebben goud en zilver het dit jaar gedaan?

Goud en zilver: 2021 overzicht

Nu we het nieuwe jaar 2022 ingaan, is het tijd om even terug te blikken op het jaar 2021 dat zojuist is afgelopen. Hoe hebben goud en zilver het dit jaar gedaan? De situatie blijft gespannen, vooral wat de inflatie betreft, en het is het beste om de edele metalen in het oog te houden.

Het gele metaal staat in het groen

Goud opende het jaar 2021 op €1553,73 en sloot af op €1608,53.

Dit geeft een jaarresultaat van +3,53% ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de euro, die op 1 januari 2002 officieel werd ingevoerd.

Wat de prijs betreft, bevindt het gele metaal zich nog steeds in de zijwaartse reeks die het in augustus 2020 is begonnen, tussen €1650 en €1410 of zo, maar het heeft ons toch wat actie geboden door in de loop van het jaar de bodem en de bovenkant van de reeks te testen.


Het raakte de steunzone eind februari - begin maart alvorens  weer op te veren om een tussenliggende weerstand te markeren in de reeks rond €1565 begin Juni.

Een tussenliggende weerstand die het in november opnieuw testte en brak voordat het naar de weerstand aan de bovenkant van de reeks op €1650 ging.

Het corrigeerde vervolgens, maar de voormalige weerstand rond €1565 werd een steun die werkte aan het einde van november - begin december, met een kleine schrik in de week van 29 november met een dieptepunt op €1556.

De steun hield stand, goud veerde op en sloot het jaar positief af.

De actie van het gele metaal in de loop van het jaar heeft de vorming van dit patroon (in lichtblauw) voortgezet, een signaal voor de voortzetting van de trend, stijgend in dit geval.

In combinatie met weerstand die steun is geworden (ook een stijgend signaal), zou goud in 2022 een glimlach op ons gezicht kunnen toveren.

Natuurlijk zijn dit noch voorspellingen, noch beleggingsadviezen, slechts waarschijnlijkheden, denkpistes die wij kunnen illustreren met de inflatiegrafiek.

Bron: statbel.fgov.be

Als bonus ziet u hier de prestaties van het gele metaal over de afgelopen elf jaar tussen 2011 en 2021.

Bron: Spot Price Tradingview

Het is interessant om te zien dat goud tussen 2012 en 2020 in een consolidatie zat. Desondanks heeft het slechts drie jaren in het rood gestaan (inclusief de ernstige correctie in 2013) en is het gemiddelde rendement +4,8%.

Goud bevestigt eens te meer dat het een robuuste en stabiele langetermijnactiva is. Wat kan het ons bieden als het in 2022 aan een nieuwe opwaartse fase begint?

Zilver metaal ziet er slecht uit

Het grijze metaal opende het jaar 2021 op €21,53 en sloot af op €20,47, wat neerkomt op een jaarprestatie van -4,94%.

Aan de prijskant zit zilver nog steeds in zijn doos, zijn zijwaartse reeks begon in augustus 2020.

In tegenstelling tot goud, dat al meer kracht toont, heeft zilver nog geen belangrijke weerstand gebroken en staat het veel dichter bij het 200-periodes voortschrijdend gemiddelde, dat een belangrijke steunindicator is.

In plaats daarvan koos het grijze metaal ervoor om een mooie stijgende driehoek af te breken die het voor ons aan het voorbereiden was sinds juni 2020.

Het is zelfs teruggevallen naar de onderkant van de reeks waar het een belangrijke steunzone van eind september rond €18,5 opnieuw testte.

We weten: zilver is veel volatieler dan goud. Je moet bestand zijn tegen deze hogere volatiliteit.


De steun hield stand en zilver veerde terug naar tussentijdse weerstand net boven €23 medio november.

Nogmaals, het corrigeert, maar zonder terug te vallen op steun. Nee, hij kaatst liever terug naar €19 dan naar €18,5.

Bereidt hij een tweede opgaande driehoek voor?

Momenteel werkt het in het midden van de Bollinger Bands en zet zijn consolidatiefase voort.

We houden het geld in 2022 goed in de gaten!

Ook als een bonus, hier is de prestatie van zilver metaal tussen 2011 en 2021.

In tegenstelling tot goud, dat slechts vier van de elf jaren in het groen heeft gestaan.

Maar dit geeft een gemiddeld positief resultaat van +0,6%.


Bron: Spot Price Tradingview

Tot binnenkort om de evolutie van de prijzen van onze twee edele metalen te volgen.

Het GFI-team


PS: >>> Ontdek onze munten en baren of onze huidige promoties


Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...