NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

16/08/2021

Goud is ingestort! Is dat zo?

Een zeer korte samenvatting voor ons beleggers op lange termijn: er is gebeurt niets!

Goud is ingestort! Is dat zo?

Beste,

 

Een zeer korte samenvatting voor ons beleggers op lange termijn: er is gebeurt niets!

Het gele metaal steeg met +0,67% en sloot af op 1508 euro per ounce.

Op de grafiek hierboven vermeld zien we dat goud al bijna acht maanden zijwaarts drijft in een range tussen €1400 en €1600 per ounce.

 

Het grijze (zilver) metaal verloor -2,69% en sloot af op €20,1/ounce.
Op de zelfde grafiek zien we dat het de stijgende driehoek eronder  heeft doorbroken (blauwe lijnen) en momenteel blijft het, net als goud, in een zijwaartse drift binnen een range ruwweg tussen €23,5 en €18,5.

Geen duidelijke richting dus, terwijl de inflatoire context hen zou moeten opdrijven.

Deze week hebt u wellicht doem- en zwartgallige artikelen gezien over het einde van goud.

Dit heb ik in de vorige e-mail vermeld.

Op maandag 9 augustus zagen we een "flash crash" (een zeer snelle daling) in goud en zilver tussen middernacht en 1 uur 's nachts (Parijse tijd).

Dit komt overeen met de openuren van de Aziatische markten.

We zouden kunnen zeggen dat dit een voortzetting is van de daling op vrijdag 6 augustus na de aankondiging van een positief rapport over de werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten.

Welnu, wij moeten die cijfers een beetje temperen, want het scheppen van banen die kort tevoren zijn geschrapt, is niet echt het scheppen van banen en het tekort aan arbeidskrachten blijft voelbaar.

 

July 2021 Jobs Report: Employers Add 943,000 to Payrolls

 

Dan, als we deze "flash crash" wat nauwkeuriger bekijken, valt ons iets op.

Het komt erop neer dat iemand voor 4 miljard dollar aan goud heeft verkocht (in termijncontracten) bij de opening van de Aziatische markten (een tijdstip waarop de markt zeer licht is, aangezien de Europeanen en Amerikanen op dat ogenblik niet of nauwelijks op de markten aanwezig zijn).

Dit is een volstrekt onevenredige beweging, zelfs gezien de aankondiging van een mogelijke monetaire verstrakking door de Amerikaanse Federal Reserve.

 

Gold Flash Crashes By Almost $100 As $4 Billion In Sell Orders Hit

 

In feite moeten veel grote institutionele beleggers uit hun shortposities stappen (een neerwaartse weddenschap) voordat de goud- en zilverprijzen weer beginnen te stijgen. (De Basel III-akkoorden ondersteunen dit).

Misschien is hij een grote belegger die nog grotere shortposities heeft dan de 4 miljard die werden losgelaten, waardoor hij winst kon maken "door 4 miljard te verliezen"... En waarom niet juist daarna goedkoper terugkopen.

Kortom, dit is een duidelijk geval van prijsmanipulatie.

En je hoeft geen samenzweringstheoreticus te zijn om dit te herkennen, want de mainstream pers heeft het er nu openlijk over.

Maar toen gebeurde dit allemaal op de futures markt.


Met een futurescontract kunt u een actief kopen op een toekomstige datum en tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Bijvoorbeeld: de prijs van een goudfuture voor september 2021 is $1778.

Als ik een juwelier ben en mijn produktie voor september plan, ben ik van plan die maand X kilo goud te kopen, maar ik wil mij beschermen tegen een mogelijke prijsverandering. Ik koop dus de hoeveelheid die ik nodig heb in termijncontracten en ik ben er zeker van dat ik het goud dat ik nodig heb in september zal kunnen kopen, omdat de prijs dan vast zal liggen. Of de goudprijs nu stijgt of daalt, ik zal het kopen aan 1778 dollar perounce.

Dit principe van termijncontracten is op alle grondstoffen terug te vinden.

Dit geldt ook voor de boer die de prijs van zijn toekomstige oogst wil vastleggen.

Het is een markt die fungeert als basisverzekeringspolis.

Vandaag is het een speculatieve markt.

Door de prijsevolutie van deze contracten te observeren, kunnen we zien hoe de markten anticiperen op de prijs van de grondstoffen.

Dus als een kwaadwillende de prijzen van een markt wil manipuleren, zal hij handelen op de futures.

Manipulation du marché de l'or ?! (voir la vidéo de la chaîne Grand Angle)

Voor de fysieke belegger op lange termijn maakt dit geen verschil.

Als dit soort handel ondanks duidelijke belangenconflicten nog steeds kan doorgaan, moet u gewoon fysieke aandelen bezitten en meer accumuleren op deze prijsdalingen.

Op die manier geef je ze een judogreep door hun kracht in jouw voordeel te gebruiken.

Deze prijsmanipulaties op korte termijn veranderen niets aan de toename van de geldhoeveelheid door de centrale banken, het verlies aan koopkracht van de papieren munten, de schuldenberg die op het mondiale financiële systeem drukt.

Alles wat een langetermijnstrategie ondersteunt.

En de Bazel III-regels zullen manipulatie nog ingewikkelder maken, omdat je 100% fysieke dekking moet hebben van de posities die je aanhoudt.

Geen papieren goud meer kopen en verkopen waar geen fysiek achter zit. En dat is gunstig voor de prijs van edele metalen.

Bovendien geeft de prijs niet langer een juist beeld van de werkelijke prijs die door vraag en aanbod wordt bepaald, omdat we bijvoorbeeld een premie van 30% zien bij de aankoop van zilveren beleggingsmunten. De prijs is €20 en je betaalt €26 voor je munt.

Kortom, deze minicrash is slechts een blip in een lange bullmarkt, die in 2019 is hervat na een correctie van bijna 10 jaar.

80% van een opwaartse beweging gebeurt in de laatste 10% van de tijd.

Ze zullen alles doen om je bang te maken en u ontmoedig.

Verlies nooit uit het oog de horizon.

Dit kan de stilte zijn voor de storm.

En op het einde, zal alleen goud overblijven!

Prettige week,

 

Vincent van

www.goldconsulting.be

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
12-04-2024

Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren...

De eerste stappen naar investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...
De rust voor de storm?
29-02-2024

De rust voor de storm?

Het gele metaal heeft de afgelopen vier maanden een zeer lage volatiliteit laten zien. Het houdt stand op niveaus dicht bij zijn...