Een lichte correctie op de goudmarkt

Een lichte correctie op de goudmarkt
04/06/2020

Begin 2019 voorspelden analisten een turbulent jaar 2020 in termen van goud ... en ze vergisten zich niet! Het gele metaal had de wind in de zeilen, vooral gevoed door de Covid-crisis en de impact op de wereldeconomie.

Goud bereikte een nieuw historisch record van 1633 euro per ounce op 18/05/20 ... de cijfers suggereerden toen een economische crisis die net zo ernstig was als die van 1929. De aandelenmarkt die medio maart tussen 30-40% verloor was de belangrijkste motor van deze stijging. Het ontmoedigde investeerders die logischerwijs hun toevlucht zochten in goud.

Latere besluiten van regeringen en centrale banken in de hoop de economie te ondersteunen en de schade deze keer te beperken, ondersteunden de markten. De ECB heeft besloten een noodaankoopprogramma te lanceren in het licht van de pandemie (Pepp) van 750 miljard; een bedrag dat zou kunnen worden herzien deze namiddag.

De portefeuillemanagers, die ook probeerden de schade te beperken, gingen (logischerwijs?) Terug naar de aandelenmarkt en verkochten in ruil daarvoor hun goud om hun winst te nemen.

Dit verklaart de huidige correctie van de ounce goud die vandaag rond de 1520 eur ligt.

Een ander element dat de val van goud in EUR verklaart, is de val van de dollar, waarvan de prijs op 19 maart is gestegen van 1.0680 naar iets meer dan 1.12 vandaag….

Een daling van de dollar in combinatie met een daling van goud is wiskundig schadelijk voor ons Europeanen.

We blijven echter vertrouwen houden in het beschermende karakter van dit edelmetaal….