Schommeling van de premie in tijden van onzekerheid

Schommeling van de premie in tijden van onzekerheid
02/06/2020

Schommeling van de premie in tijden van onzekerheid

Zoals je misschien hebt gemerkt, was de goudmarkt de afgelopen weken meer dan hectisch. De reden is natuurlijk allemaal gevonden, maar laten we teruggaan.

We zijn iets meer dan 4 maanden geleden en de wereld gaat relatief goed, behalve een virus dat zich in China ontwikkelt in een stad die de wereld niet kent. Deze "kleine" Chinese stad waar meer dan 11 miljoen mensen wonen.

Wat slechts een kleine, onbelangrijke griep was, verandert al snel in een pandemie en dringt snel de wereld binnen. Welnu, ik ga u niet uitleggen wat er al is gezegd en herhaald, maar de impact ervan op de wereldeconomie moet nog worden beoordeeld.

COVID's impact op de goudmarkt

Als gevolg van de onzekerheden, als gevolg van het virus en de verspreiding ervan, daalden de prijzen van de verschillende metalen eerst vanwege de marge storingen (link naar uitleg) die nodig waren voor de aandelenposities die alleen maar daalden.

Na de verslechtering van de pandemie begon het goud te stijgen. Investeerders hadden geen andere keus dan hun geld te plaatsen op een waarde die in tijden van onzekerheid de meest erkende is en blijft : goud.

De premie

De premie is het percentage dat u betaalt boven de goudprijs voor een munt of een staaf.

  

Covid 19 en de gevolgen ervan (sluiting van de grens, verbod op bevolkingsbewegingen, vermindering van internationale vluchten) hadden een impact op het aanbod en droegen daarom bij tot hogere premies op gouden munten en edelmetaal.

Vermindering van het aanbod

Door al deze uitzonderlijke omstandigheden werd het aanbod van goud op de markt beperkt. Goud kon vanwege logistieke beperkingen niet meer vrij verkopen.

Bovendien heeft de stijging van de vraag tussen januari en mei, veroorzaakt door kopers die op zoek zijn naar een veilige haven, de premies voor de verschillende gouden munten opgedreven. GFI had tijdens eerdere crises al soortgelijke situaties meegemaakt, maar nooit op deze schaal.

In deze context volgde de spread (verschil tussen kopen en verkopen) op goudstaven dezelfde trend, maar in mindere mate.Recente crisis met gevolgen voor de muntpremie:

Periode 

Landdelen 

Munten en premie

Bankcrisis 2008 

Frankrijk 

Napoleon 50 %

Crisis van 2007-2009

Wereld 

Toutes les pièces et lingots

Griekse crisis

Griekenland 

Oude vorsten 8%

Corona-crisis 2020

Wereld 

Napoleon 10% en Krugerrand 9%

Concluderend denken we dat het belangrijk is om te diversifiëren om niet overdreven te worden blootgesteld aan één enkele beleggingscategorie. Aandelen, obligaties, onroerend goed, contanten, etc.

GFI adviseert altijd om kleine onderdelen met een lage premie en voldoende liquiditeit in de markt te kopen.

Premie Level

Sentiment

Tussen 0 en 6%

Redelijke premie

Tussen 6 en 10%

Acceptabel als de context dit rechtvaardigt (ernstige crisis)

Boven 10%

Zeer hoge premie.

Risico om de premie niet te vinden voor de volgende crisis

Bezoek regelmatig onze site om onze aanbiedingen en onze flash-verkopen te zien om de onderdelen met de meest aantrekkelijke premie te zien.

Ter herinnering: u kunt ook de knop "sorteren op premium" gebruiken om de stukken te sorteren door de premium te verhogen.