Door op X te klikken of bij voortzetting van de navigatie, accepteert u de cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van deze website. lees meer

Theresa overleeft ongedeerd.

Theresa overleeft ongedeerd.
13/12/2018

Theresa May heeft gisteren een derde grote overwinning behaald tegen de harde Brexiters.

De premier stelde de motie van wantrouwen tegen haar uit, gevraagd door de harde Brexiters. Het behaalde een resultaat van 200 stemmen tegen 117. Deze motie van wantrouwen zou hem zijn positie als leider van de partij kunnen hebben gekost en tot nieuwe verkiezingen hebben geleid.

Dit is de derde grote overwinning van Theresa May na de dame in juli en vervolgens de Brexit-deal die in november door haar regering werd gesteund. We moeten deze overwinning echter met een snufje nemen, omdat het de bestaande spanningen binnen zijn partij bevestigt en het feit dat de premier niet de vertrouwensstemming zal krijgen over de onderhandelde overeenkomst.

Twee opties lijken nog steeds mogelijk na dit resultaat: een tweede referendum en een harde Brexit.

De eerste optie lijkt het meest haalbaar omdat Theresa May tegen een Brexit zonder overeenkomst is en ook in 2016 campagne voerde voor een voortzetting in de EU.

Aan de wisselkoers verwelkomde het pond sterling dit resultaat vrij positief en werd het gisteren met 100 punten sterker ten opzichte van de euro (van 0,9070 tot 0,8970).