Is het het juiste moment om een positie in fysiek goud te nemen?

Is het het juiste moment om een positie in fysiek goud te nemen?
24/10/2018

Het goudstuk dat de afgelopen zes maanden afgeschreven was, is vorige week weer gestegen. Een simpele bubbel of het begin van een bullish trend?

Beleggers zijn de afgelopen maanden teleurgesteld toen de prijs langzaam wegsmolt, maar zij hebben onlangs gezien dat hun investering 3% op één dag gestegen was.

Maar welke factoren liggen aan de basis van zo'n stijging?

Verschillende elementen kunnen verklaren dat deze vernieuwing een opleving kan een voorbode van de zonnige dagen voor de edele metalen:

Risicoaversie:

Spanningen en risico's stapelen zich op in de wereldeconomie. We noemden Italië in onze artikelen, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit, de sancties tegen Teheran en Moskou, de dreigementen van Trump om uit de kern te komen ... Alle factoren die het gedrag van de investeerden beïnvloeden.

Als een van deze scenario’s gebeurt, lijdt het geen twijfel dat beleggers hun toevlucht zouden zoeken in veilige havens zoals staatsobligaties of fysiek goud.

Een enorme investering in staatsobligaties zou resulteren in een stijging van de prijs van deze obligaties, die mechanisch zou leiden tot een daling van de rentetarieven. Een daling van de koersen is echter gunstig voor het gele metaal waarvan de eigendomskosten afnemen.

Goud zou op woensdag 11 oktober zijn rol van veilige haven hervatten. De Amerikaanse aandelenmarkt verschoof, sleepte de Aziatische aandelenmarkten en de Europese aandelenmarkten in haar kielzog en droeg het goud slechts 3% hoger op deze dag.

 

De val van de dollar:

De prijs van een ounce goud in euro kan variëren naargelang twee factoren: de prijs van goud zelf genoteerd in USD en de prijs van EUR / USD.

Centrale banken veranderen langzaam maar zeker hun monetaire beleid. De ECB zou het harder moeten maken, terwijl de Fed zijn beleid van stijgende rentes al in 2021 zou kunnen terugdraaien.

Een val van de dollar ten opzichte van de euro zou het goud ten goede komen en de beslissingen van de centrale banken gaan in deze richting.

Markten beginnen deze informatie te integreren.

De handelsoorlog tussen China en de VS zou goud ten goede komen:

De handelsoorlog ziet eruit als een nieuwe koude oorlog voor de suprematie van de wereld. In de logica van de risico aversie, moeten de vermogensbeheerders en investeerders de weging van hun active herzien en dit zou hun positie in edele metalen en obligaties kunnen opblazen.

Een sterke daling van de aandelenmarkt zou echter het volgende effect kunnen hebben:

Een stijgende dollar als gevolg van massale investeringen in wat nog steeds een veilige haven also een massale aankopen van goud, waardoor het combineren van de twee verhogingen voor ons Europeanen een mooie stijging voor de goudstaven kunnen zijn ....