21/06/2024

2024: De opkomst van de goudreserves

De resultaten van het recente onderzoek naar de goudreserves van centrale banken voor het jaar 2024, uitgevoerd door de World Gold Council in samenwerking met YouGov, bieden waardevolle inzichten in de goudstrategieën van grote financiële instellingen wereldwijd. De studie, uitgevoerd tussen 19 februari en 30 april 2024, verzamelde de antwoorden van 70 centrale banken, wat neerkomt op een aanzienlijke respons van 47%.
2024: De opkomst van de goudreserves

In een wereld die wordt gekenmerkt door toenemende geopolitieke en financiële turbulentie, blijkt het beheer van goudreserves cruciaal te zijn. In 2023 hebben centrale banken 1.037 ton goud aangekocht, wat het tweede hoogste jaarlijkse aankoopvolume markeert, net achter het record van 1.082 ton in 2022.

Aankoopintenties en motivaties

Volgens het onderzoek van 2024 is ongeveer 29% van de centrale banken van plan om hun goudreserves in de komende twaalf maanden te verhogen. De belangrijkste motivaties zijn de noodzaak om de reserves opnieuw in evenwicht te brengen naar strategisch optimale niveaus, nationale goudproductie en toenemende zorgen over financiële risico's, waaronder mogelijke crises en stijgende inflatie.

Geopolitieke en macro-economische context

De aanhoudende geopolitieke spanningen, zoals de conflicten in het Midden-Oosten, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, blijven de beslissingen over het beheer van de reserves beïnvloeden. Hoewel de wereldwijde inflatie tekenen van afkoeling vertoont, blijft het economisch herstel ongelijkmatig en blijven de financiële kwetsbaarheden groot. Rentevoeten, inflatiedruk en geopolitieke instabiliteit blijven bepalende factoren in de strategieën van centrale banken.

Vooruitzichten op de Amerikaanse dollar en goud

Uit het onderzoek blijkt een aanhoudende daling van het aandeel van de Amerikaanse dollar in de wereldwijde reserves. Zo’n 62% van de respondenten verwacht een afname van het aandeel van de dollar in de komende vijf jaar, een trend die vooral duidelijk is bij de banken van opkomende markten en ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd verwacht 69% van de respondenten dat het aandeel van goud in de wereldwijde reserves in de komende vijf jaar zal toenemen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 62% in 2023 en de 46% in 2022.

Samenstelling van de totale reserves

Redenen voor het aanhouden van goud

Dit jaar hebben 83% van de centrale banken goud in hun reserves, voornamelijk vanwege de rol van goud als “lange termijn veilige haven/bescherming tegen inflatie” (88%), de “prestaties in crisistijd” (82%), de effectiviteit als “portefeuillediversificatie” (75%) en de afwezigheid van wanbetalingsrisico (72%). Deze motivaties wijzen op een verschuiving ten opzichte van het historische belang van goud, dat nu wordt gezien als een vijfde prioriteit.

Beheer van de goudreserves

De meeste centrale banken blijven hun goudreserves apart beheren van andere activa, hoewel deze praktijk is afgenomen van 83% tot 67% dit jaar. De redenen voor deze aparte behandeling zijn onder meer de historische status van goud en de strategische rol ervan. De “Good Delivery” baren van Londen blijven de norm voor fysiek goud, met een toename van het aantal banken dat hun reserves volgens deze normen wil upgraden.

Opslag en actief beheer

De binnenlandse opslag van goud is licht gestegen, met 41% van de respondenten die voor deze optie kiezen. De Bank of England blijft echter de meest populaire opslagplaats. Het onderzoek toont ook een toename van het actieve beheer van de goudreserves, waarbij 37% van de centrale banken nu actief hun goudreserves beheert. Het belangrijkste doel van dit actieve beheer is het verbeteren van de rendementen.

Conclusie

De interesse van centrale banken in goud blijft sterk, ondersteund door recordaankopen en aanhoudende zorgen over geopolitieke en macro-economische omstandigheden. Vooral de banken van opkomende markten blijven goud waarderen als een manier om zich te beschermen tegen financiële en geopolitieke risico’s, terwijl het vertrouwen in de blijvende dominantie van de Amerikaanse dollar afneemt. In deze voortdurend veranderende context zal de vraag naar goud door centrale banken naar verwachting hoog blijven.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen hebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
De Gouden Maple Leaf Munt: Geschiedenis, Details en Verhalen
09-07-2024

De Gouden Maple Leaf Munt: Geschiedenis, Details en Verhalen

De gouden Maple Leaf-munt is een van de meest gerenommeerde gouden munten ter wereld, geproduceerd door de Koninklijke Canadese Munt. Sinds de introductie heeft de munt een reputatie opgebouwd voor zijn...
2024: De opkomst van de goudreserves
21-06-2024

2024: De opkomst van de goudreserves

De resultaten van het recente onderzoek naar de goudreserves van centrale banken voor het jaar 2024, uitgevoerd door de World Gold Council in samenwerking met YouGov, bieden waardevolle inzichten in de...