11/06/2024

Maakt zilver een comeback?

Na een lange periode zonder echte richting, is het grijze metaal wakker geworden. Traditioneel beweegt het met een zekere vertraging ten opzichte van goud, maar het kan agressiever zijn.
Maakt zilver een comeback?

Cursus in een oogopslag

In april 2024 verliet zilver met geweld de bovenkant van een consolidatiezone die in juli 2020 was begonnen.

Bron: Tradingview

Het grijze metaal trok vervolgens terug om in de zone te komen en april af te sluiten met een maandelijkse winst van 6,5%. De doorbraak naar boven werd bevestigd in mei, met een maandelijkse winst van 13,7% en een piek van €29,9/ounce.

Zilvermetaal wordt momenteel verhandeld rond €27/ounce, niveaus die sinds 2012 niet meer zijn voorgekomen. Sinds het begin van 2024 is het grijze metaal op het moment van schrijven 27,9% gestegen. Het handelt momenteel boven de bovenste Bollinger Band.

Op de korte termijn zouden we winstnemingen kunnen zien en een correctie die de weerstand die steun is geworden rond €25/ounce opnieuw zou testen. Of op zijn minst een consolidatie die ons in staat zou stellen om de scherpe stijging van de afgelopen drie maanden te verwerken en de Bollinger Bands strakker te trekken als voorbereiding op de volgende stijgende lijn.

Op de lange termijn ziet de trend er stijgend uit en zijn de kansen in het voordeel van een terugkeer naar de all-time high van €34/ounce.

Zilver prestaties 2000-2024

Bron: Incrementum AG

De bovenstaande tabel herinnert ons eraan dat zilvermetaal volatieler is dan goud, maar dat het in staat is tot hevigere versnellingen. Tussen 2000 en 2023 boekte het grijze metaal een gemiddelde jaarlijkse performance van 7% in euro, vergeleken met 8,2% voor het gele metaal.

Aan de andere kant zien we dat zilvermetaal een jaarlijkse winst boekt van 96,2% in 2010 en 35% in 2020, vergeleken met respectievelijk 38,6% en 14,8% voor goud.

Natuurlijk kan het ook heviger zijn op de neerwaartse zijde, met een daling van 38,5% in 2013, vergeleken met 30,9% voor het gele metaal.

Vraag en aanbod

Bron: The Silver Institute

De bovenstaande tabel laat zien dat de vraag naar zilver in 2021, 2022 en 2023 het aanbod zal overtreffen. Volgens projecties van het Silver Institute zou deze kloof in 2024 met 17% kunnen groeien. De mijnbouwproductie daalde in 2023 en het ziet ernaar uit dat dit in 2024 zo zal blijven.

De vraag vanuit de fotovoltaïsche sector blijft groeien, terwijl de investeringsvraag afneemt... voorlopig. Chen Lin, oprichter van Lin Asset Management, is van mening dat we China in de gaten moeten houden, dat een grote invloed heeft op de zilvermarkt.

In een recent interview met Kitco News wees Chen Lin erop dat volgens de Shanghai Futures Exchange de zilvervoorraden zich op het laagste niveau in 10 jaar bevinden.

Als we hier het verschil van 10% in zilverprijzen tussen Shanghai en New York aan toevoegen, dan duidt dit op een solide aankooptrend van de kant van het Middenrijk. Hetzelfde gebeurde met goud toen Chinese beleggers massaal begonnen te kopen in september vorig jaar.

Dit leidde tot een aanzienlijk prijsverschil in Shanghai.

Nu is het de beurt aan zilver, dat massale transfers van grijs metaal van het Westen naar het Oosten laat zien. De rol van China is cruciaal, omdat het land zijn zilver- en koperaankopen opvoert om zijn technologische en industriële vooruitgang te ondersteunen.

Bovendien weerspiegelt de aanzienlijke vermindering van de zilvervoorraden in Shanghai de kracht van de binnenlandse consumptie en investeringsvraag. Opnieuw neemt China het voortouw.

De invloed van de Chinese vraag en het wereldwijde aanbodtekort zijn factoren die in de gaten moeten worden gehouden als het gaat om de ontwikkeling van de zilverprijs. En niet te vergeten rentetarieven, inflatie en de goudprijs, die ook van invloed zullen zijn op de investeringsvraag naar zilvermetaal.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen hebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
De Gouden Maple Leaf Munt: Geschiedenis, Details en Verhalen
09-07-2024

De Gouden Maple Leaf Munt: Geschiedenis, Details en Verhalen

De gouden Maple Leaf-munt is een van de meest gerenommeerde gouden munten ter wereld, geproduceerd door de Koninklijke Canadese Munt. Sinds de introductie heeft de munt een reputatie opgebouwd voor zijn...
2024: De opkomst van de goudreserves
21-06-2024

2024: De opkomst van de goudreserves

De resultaten van het recente onderzoek naar de goudreserves van centrale banken voor het jaar 2024, uitgevoerd door de World Gold Council in samenwerking met YouGov, bieden waardevolle inzichten in de...