Ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

23/04/2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief voor de volatiliteit van mijnbouwaandelen. Een grondige analyse van trends uit het verleden en recente trends, uitgelicht door de grafiek hieronder, vertelt een overtuigend verhaal: beleggen in fysiek goud kan een stabieler en potentieel lucratiever pad zijn in vergelijking met zijn tegenhangers in aandelen, vooral sinds 2012.
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud

While Gold Hits All-Time Highs, Miner Stocks Lag Far Behind

Source: Visual Capitalist


De tijdloze aantrekkingskracht van fysiek goud

For centuries, gold has been a symbol of wealth and a store of value. Its intrinsic value has spanned cultures and ages, making it a cornerstone of wise investment strategies. Unlike other assets, gold has maintained its purchasing power, offering protection against inflation and economic uncertainties.

The evidence is striking. Since January 2000, the price of gold has significantly increased, reaching unprecedented heights in 2024. This rise is a testament to its enduring value as investors turn to gold as a safe haven during volatile market conditions (geopolitical and economic uncertainties).


De grafiek hierboven illustreert dit opmerkelijke groeitraject, waarbij de prijzen van fysiek goud de prestaties van grote mijnbouwbedrijven over dezelfde periode overtreffen. 

Mijnbouwaandelen: Hogere volatiliteit

Omgekeerd hebben mijnbouwaandelen, zoals vertegenwoordigd door de NYSE Arca Gold BUGS (HUI), aanzienlijke schommelingen doorgemaakt. Hoewel er pieken waren die deden denken aan de goudkoortsdagen, was de algemene trend minder spectaculair in vergelijking met fysiek goud. De index, die de grootste beursgenoteerde goudproductiebedrijven volgt, heeft de pieken van 2011 nog niet bereikt, wat duidt op een tumultueuzer pad voor beleggers. 

Hier zijn de top 3 aandelen die in deze index zijn opgenomen (deze 3 aandelen alleen al zijn goed voor ongeveer 40% van het gewicht van de NYSE ARCA Gold BUGS index):

  • Newmont  (NYSE : NEM)

  • Barrick Gold (NYSE : ABX)

  • Gold Corp (NYSE : GG)

 5 redenen om voor fysiek goud te kiezen:

Beleggen in fysiek goud biedt verschillende voordelen die mijnbouwaandelen niet kunnen evenaren:

  1. Tastbaarheid: Fysiek goud is een tastbaar actief. Je kunt het houden, opslaan en gemakkelijk liquideren, onafhankelijk van de beurskoersen. Deze tastbaarheid geeft een gevoel van veiligheid en controle dat ongeëvenaard is door papieren activa.

  2. Geen tegenpartijrisico: Het bezitten van fysiek goud elimineert tegenpartijrisico. In tegenstelling tot aandelen, die afhankelijk zijn van de prestaties en beslissingen van mijnbouwbedrijven, is de waarde van fysiek goud niet afhankelijk van de beloften of verplichtingen van een derde partij. De prijs kan echter wel worden beïnvloed door interventies van centrale banken over de hele wereld, zoals nu het geval is.

  3. Diversificatie: Fysiek goud is een uitstekend diversificatiemiddel vanwege de lage correlatie met andere activaklassen. Wanneer aandelen dalen, heeft de goudprijs vaak de neiging om omgekeerd te bewegen, wat een laag van bescherming toevoegt aan een beleggingsportefeuille.

  4. Wereldwijde valuta: Goud wordt universeel geaccepteerd en kan worden omgezet in elke valuta, wat de liquiditeit verhoogt en het aantrekkelijk maakt in het licht van geopolitieke en economische onzekerheid.

  5. Prestaties op lange termijn: De bijgevoegde grafiek is een duidelijk bewijs van de langetermijnprestaties van goud. Het presenteert zich als een veerkrachtig actief, dat vaak wordt gewaardeerd in perioden waarin andere beleggingen verzwakken.


Een gouden kans voor investeerders

De overtuigende argumenten voor goud worden ondersteund door de historische prestaties, vooral in recente tijden. Zoals de grafiek laat zien, heeft de gestage stijging van de goudprijs het grillige karakter van mijnbouwaandelen overtroffen. Dit wil niet zeggen dat we de potentiële waarde van mijnbouwaandelen, die dividenden en een hefboomwerking op de goudprijs kunnen bieden, willen verwaarlozen. Maar voor wie op zoek is naar een stabielere investering, vrij van de operationele risico's van mijnbouwbedrijven, blijft fysiek goud de standaard.

Conclusie

Tot slot is de bijgevoegde grafiek niet alleen een weergave van prestaties uit het verleden, maar ook een venster op het potentieel van goud als toekomstige investering. Voor diegenen die overwegen waar ze hun fondsen aan willen toewijzen, is fysiek goud een overtuigend argument met zijn bewezen staat van dienst, stabiliteit en groeipotentieel. Het is niet zomaar een belegging; het is het behoud van rijkdom over generaties heen, waardoor het de belangrijkste troef is voor een goed afgeronde beleggingsportefeuille.

Op het gebied van beleggingen is fysiek goud een duidelijke winnaar, met de belofte van stabiliteit en groei. De prestaties, zoals visueel weergegeven in de grafiek, zijn een bewijs van de veerkracht van goud en nodigen beleggers uit om terug te keren naar het aloude adagium: 

Soms is investeren in het verleden de beste manier om je toekomst veilig te stellen.


Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Maakt zilver een comeback?
11-06-2024

Maakt zilver een comeback?

Na een lange periode zonder echte richting, is het grijze metaal wakker geworden. Traditioneel beweegt het met een zekere vertraging...
De gouden risico’s: Schitteren zonder te struikelen in goudbeleggingen
29-05-2024

De gouden risico’s: Schitteren zonder te struikelen in...

In de complexe en soms tumultueuze wereld van beleggingen schittert goud als een veilige haven, een anker van zekerheid in een oceaan van volatiliteit. Echter, beleggen in...
Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
08-05-2024

Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren...

De eerste stappen naar investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...