NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

08/04/2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat ook wakker lijkt te worden.

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Het gele metaal bereikte een nieuw record. Goud overtrof zijn all-time high van €1901/ounce en sloot maart 2024 af op €2069/ounce. Dit vertegenwoordigt een winst van 9,42% alleen al in maart. Je moet teruggaan tot februari 2016 om een maandwinst boven dit niveau te vinden.

Bron : Tradingview

Een verbijsterende stijging

Sommige analisten verklaren deze indrukwekkende rally door de anticipatie op een renteverlaging die gepland staat voor juni. Op woensdag 3 april verklaarde Jerome Powell (voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve) echter dat ze de tijd zouden nemen om te zien hoe de inflatie zich gedroeg en dat ze een terugkeer naar 2% zouden bevestigen voordat ze een renteverlaging zouden aankondigen.

De inflatie blijft dus een punt van zorg en er is officieel geen renteverlaging aangekondigd. Aankopen door centrale banken ondersteunden duidelijk de prijs van het gele metaal, maar het is moeilijk om een dergelijke stijging aan hen toe te schrijven. Diezelfde centrale banken accumuleren goud liever discreet om de prijs niet te laten exploderen en om goedkoper te kunnen blijven inkopen.

De Amerikaanse dollarindex is sinds het begin van 2024 met 2,8% gestegen. Ook niet genoeg om een dergelijke rally te rechtvaardigen. Er wordt nog steeds gevreesd voor een mogelijke verergering van de conflicten die het internationale toneel momenteel in beslag nemen. Dit is een mogelijkheid. Goud speelt opnieuw zijn rol als veilige haven.

Waarschijnlijk zien we echter nog geen goudkoorts van kleine beleggers of particulieren. Het zouden grote beleggers, beleggingsfondsen, kunnen zijn die posities nemen in het gele metaal. Nu wachten we tot er op een gegeven moment winst wordt genomen, zodat we aan een gezonde correctie kunnen beginnen en tot bezinning kunnen komen.

Dat is de theorie. Want in de praktijk maken we een situatie mee die de logica tart. Goud is in onbekende wateren beland!

Is het tijd om goud te kopen? Onze experts zijn er om je vragen te beantwoorden:  +32 2 513 92 40

Wordt zilver wakker?

Het grijze metaal is 16% gestegen sinds het begin van 2024. Het steeg in maart met 10% en sloot af op €23,1/ounce. Op het moment van schrijven, op vrijdag 5 april, raakt zilver weerstand rond €25/ounce. Deze weerstand komt overeen met een hoogste punt van €25,1/ounce in augustus 2020.

Bron : Tradingview

Op de bovenstaande grafiek kunnen we duidelijk de box zien waarin het grijze metaal sinds augustus 2020 handelt. We zullen de prijs nauwlettend in de gaten houden om te zien hoe zilver deze weerstand aanpakt. Als het deze weerstand opwaarts zou doorbreken, zou dit het grijze metaal in de richting kunnen sturen van zijn voormalige all-time high van 2011 op €34/ounce.

De prijs van het grijze metaal zou kunnen worden gevoed door een onbalans tussen vraag en aanbod. Gegevens van het Silver Institute laten zien dat de vraag in 2021, 2022 en 2023 groter zal zijn dan het aanbod. Hoewel goud en zilver beide monetaire metalen zijn, is de industriële component van het grijze metaal veel groter dan die van het gele metaal.

En terwijl de investeringsvraag met 7% is gedaald in 2023 na een stijging van 22% (allemaal hetzelfde) in 2022, stijgt de industriële vraag nog steeds met 4% in 2023 na een stijging van 5% in 2022, vooral dankzij de fotovoltaïsche energiesector. In vergelijking met goud blijft zilver momenteel ondergewaardeerd. Er is momenteel 85 ounce zilver nodig om een ounce goud te verkrijgen, vergeleken met 35 ounce op de historische piek van het grijze metaal in april 2011.

Is dit het juiste moment om zilver te kopen? Onze experts beantwoorden graag je vragen:

 +32 2 513 92 40

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...