NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

29/02/2024

De rust voor de storm?

Het gele metaal heeft de afgelopen vier maanden een zeer lage volatiliteit laten zien. Het houdt stand op niveaus dicht bij zijn recordhoogte, ondanks hoge rentetarieven en dalende inflatie.
De rust voor de storm?

Het gele metaal handelt momenteel net onder €1.900. Dit prijsniveau vertegenwoordigt de weerstand die moet worden bewerkt en doorbroken voordat een nieuwe stijging kan worden gelanceerd.

In de tussentijd is het interessant om op te merken dat de maandelijkse volatiliteit de afgelopen vier maanden onder 1% lag.

Bron: Tradingview

Lage volatiliteit duidt over het algemeen op prijsconsensus. Laten we afwachten hoe het gele metaal februari afsluit.

Rentevoeten

De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) is sinds september 2023 4,5%. Voorlopig maakt de ECB geen haast met een renteverlaging ondanks een daling van de inflatie, uit angst dat deze weer zal stijgen. De grafiek hieronder laat echter zien dat sinds 2000 een renteverlaging volgde toen de rente stagneerde na een aanzienlijke stijging.
Bron: Tradingeconomics - BCE

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar tussen 2008 en 2012 stegen de goudprijzen met 130%.

Inflatie

De inflatie in de eurozone bedroeg 2,8% in januari 2024. Ondanks een aanzienlijke daling ten opzichte van de piek met dubbele cijfers in 2023 dankzij de stijging van de rente, blijft de inflatie boven de doelstelling van 2% die door de ECB is vastgesteld. We zien zelfs een opleving na het dieptepunt van 2,4% in november 2023.

Source: Tradingeconomics - Eurostat

Het probleem is duidelijk niet opgelost. Het is ook belangrijk om op te merken dat de voedselinflatie hoger blijft. In België bedroeg deze volgens Test-Aankoop 8,1% in december 2023. Vooral de groenteprijzen zijn het afgelopen jaar met 20% gestegen. De situatie lijkt onontwarbaar: de rente verhogen om de inflatie te verlagen en tot een recessie te leiden, de rente verlagen om een trage economie nieuw leven in te blazen en de inflatie aan te wakkeren... Wat de trage economie betreft, vertelt AFP ons dat het elektriciteitsverbruik in Frankrijk in 2023 zal zijn gedaald tot het niveau van begin jaren 2000!

En de economie draait helemaal om getransformeerde energie. In elk geval stellen we vast dat het gele metaal niet is gedaald ondanks de stijging van de rente en de daling van de inflatie. Hoe zal het reageren als de rente daalt en de inflatie stijgt?

Centrale banken

De vraag van centrale banken hield aan in het vierde kwartaal van 2023, met nog eens 229 ton toegevoegd aan de officiële mondiale reserves. Dit bracht de jaarlijkse vraag (netto) op 1037 ton, net onder het record van 1082 ton dat in 2022 werd gevestigd. Twee opeenvolgende jaren van aankopen van meer dan 1.000 ton getuigen van de recente kracht van de vraag van centrale banken naar goud.

Bron: World Gold Council

Zolang centrale banken blijven accumuleren, zullen ze dat bij voorkeur doen tegen lagere kosten, d.w.z. zonder dat de goudprijs te snel en te hoog stijgt. Goud is het equivalent van fiches aan de pokertafel in de opkomende multipolaire wereldorde. Hoewel een kortetermijncorrectie altijd mogelijk is, suggereert al het bovenstaande dat goud de komende maanden en jaren een populaire asset zal blijven.

Het makkelijkste en veiligste is om een account aan te maken op ons online platform (als je dat nog niet hebt gedaan) en regelmatig fysiek goud te verzamelen in lijn met je spaarcapaciteit.

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...