NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

29/01/2024

Goud in 2023: Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Het gele metaal boekte een prestatie in euro's van 9,9% over 2023, ondanks ECB-rentetarieven die sinds 2001 niet meer zijn voorgekomen.
Goud in 2023: Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Het gele metaal begon 2023 op 1.700,7 euro/ounce en eindigde het jaar op 1.868,6 euro/ounce, een jaarlijkse prestatie van +9,9%.

Bron: tradingview

Goud bereikte zijn hoogste punt van maart 2022 van €1901,8 twee keer, eind oktober en begin december. Op maandag 4 december 2023 begaf de munt zich zelfs op onbekend terrein en bereikte een nieuwe hoogste koers aller tijden van 1968,5 euro, voordat het dezelfde dag zijn stappen terugtrok en terugviel tot onder de historische weerstand rond 1900 euro/ounce.

Geopolitieke spanningen

In Oekraïne is het tegenoffensief van Kiev mislukt en hebben Russische troepen terrein gewonnen tegen een Oekraïens leger dat munitie tekort komt en wacht op verdere hulp uit het Westen. De Russische aanvallen zijn geïntensiveerd als vergelding voor het bombardement van het Oekraïense leger op de Russische stad Belgorod. Op 7 oktober 2023 lanceerde Hamas een aanval op Israël, waarop Israël reageerde met luchtbombardementen gevolgd door grondoperaties in de Gazastrook. Goud steeg alleen al in oktober met 9,8%, waarmee het zijn rol als veilige haven volledig vervult wanneer de internationale situatie gespannen raakt. Op 1 januari 2024 verwelkomden de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) vijf nieuwe leden: Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Met tien leden nemen de BRICS de helft van de wereldwijde olieproductie voor hun rekening, wat hun invloed op het wereldtoneel natuurlijk zal vergroten.

Rentevoeten

Na een brutale reeks renteverhogingen sinds juni 2022 en niveaus die sinds 2001 niet meer zijn voorgekomen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigd dat ze een pauze neemt.

Bron: tradingeconomics

De markten verwachten dat de rente zal dalen na een aankondiging in die richting door de centrale banken, maar de stijging van de inflatie in december 2023 zou hun verwachtingen op korte termijn kunnen dwarsbomen. Het probleem met hoge rentes is dat ze het moeilijker maken om schulden terug te betalen en, in een toch al moeilijk economisch klimaat, kunnen leiden tot een recessie en een opeenvolging van wanbetalingen.

Inflatie

Ondanks een scherpe daling van de inflatie in de eurozone presteerde het gele metaal vorig jaar beter (+9,8% versus +5,9%).

Bron: tradingeconomics

We zien ook een opleving van de inflatie in december 2023, die door Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, wordt geschat op 2,9% (vergeleken met 2,4% in november). Van de belangrijkste inflatiecomponenten in de eurozone zullen naar verwachting voedingsmiddelen, alcohol en tabak het hoogste jaarlijkse percentage hebben in december (6,1%). Ook blijft de inflatie in sommige delen van Europa hoger: Duitsland (3,8%), Frankrijk (4,1%), Oostenrijk (5,7%) voor december 2023. Het probleem is dus nog niet opgelost en we zitten nog steeds tussen twee vuren: het verhogen van de rente vertraagt de economie en kan leiden tot een recessie, terwijl het verlagen van de rente de inflatie opdrijft.

Centrale banken

Ondertussen blijven de centrale banken goud verzamelen. In de eerste negen maanden van 2023 kochten centrale banken 800 ton goud. Een record! Dit is een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. China was veruit de grootste koper van goud in het derde kwartaal van 2023, met 181 ton geaccumuleerd sinds het begin van het jaar.

Bron: World Gold Council

Opmerking: aankopen voor het 4e kwartaal van 2023 moeten worden toegevoegd aan de bovenstaande grafiek.

Wat kunnen we verwachten in 2024?

J.P. Morgan, de grootste Amerikaanse bank, voorspelt een stijging van goud tot medio 2024, met een piek op $2.300 dankzij lagere rentetarieven. De Zwitserse bank UBS voorspelt een prijs van $2.150 tegen het einde van het jaar als de renteverlagingen worden doorgevoerd. Analisten zijn van mening dat het conflict in het Midden-Oosten, onzekere verkiezingen in verschillende landen over de hele wereld en centrale bankaankopen onder leiding van China de aantrekkingskracht van goud als veilige haven in 2024 zullen vergroten. En dan hebben we het nog niet eens over het hardnekkige probleem van recessie, rente en inflatie in de eurozone.

>>> Een periode van grote onzekerheid die gunstig zou kunnen zijn voor het gele metaal in 2024.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...