23/01/2023

Goud en stagflatie

Stagflatie is een periode van stagnerende economische groei die gepaard gaat met een aanhoudend hoge inflatie. In juni 2022 waarschuwde de Wereldbank dat het risico van stagflatie was toegenomen door een vertraging van de wereldwijde economische groei en een sterke stijging van de inflatie.

Goud en stagflatie

Amerikaanse stagflatie in de jaren 1970

Dit is de enige episode van stagflatie in de VS in de recente geschiedenis.


In de jaren zeventig explodeerde de inflatie in opeenvolgende golven tot een piek van 13% in 1979.


In 1973 verminderden de olie-exporterende landen hun productie in het kader van de Jom Kippoer-oorlog. Deze aanscherping van het aanbod leidde tot een eerste olieschok, die hoge inflatie en stijgende werkloosheid veroorzaakte.


In 1979 verergerde een tweede olieschok de situatie en kwam er een einde aan een periode van hoge productiegroei voor de westerse landen.


De gemiddelde jaarlijkse olieprijs steeg van 2,70 dollar per vat in 1973 tot 35,52 dollar per vat in 1980!


Als gevolg daarvan werd de wereldwijde economische groei hard getroffen. En de werkloosheid steeg van 3,5% in 1969 tot 9,7% in 1982.


Tegelijkertijd steeg de goudprijs tussen 1970 en 1980 van $36/ounce naar $692/ounce, een winst van 1800%!


Vandaag is het risico opnieuw zeer reëel.


Econoom en voormalig minister van Financiën van de VS Larry Summers zei in maart 2022 in de Washington Post dat de VS met stagflatie of zelfs een recessie te maken kunnen krijgen.


Hij is niet alleen. Naast de Wereldbank hebben ook andere grote instellingen, zoals Goldman Sachs en BlackRock, gewaarschuwd voor de risico's van stagflatie.En de eurozone?

Volgens Eurostat bedroeg de werkloosheid in de eurozone in november 2022 6,5%, stabiel ten opzichte van de voorgaande maand.


Maar het werkloosheidspercentage voor jongeren (onder 25 jaar) bedroeg zowel in de EU als in de eurozone 15,1%, tegen 15% in beide gebieden in de voorgaande maand.


Nu de werkloosheid op een historisch laag niveau ligt, staan de landen onder druk om personeel aan te werven.


De groei in de eurozone bedroeg 0,3% in het derde kwartaal van 2022. Société Générale voorspelt een groei van 0,8% in de eurozone in 2023.


Als de inflatie afneemt, zal deze in 2023 hoog blijven.


Voor Belfius Research is het vooral de zwakke consumptie die de groei in 2023 in België zal drukken. De hoge inflatie tast de koopkracht van de huishoudens aan en de automatische indexering van de lonen biedt niet iedereen voldoende bescherming tegen de stijgende kosten van levensonderhoud.


De sterke stijging van de energiekosten en de loonkosten voor bedrijven zal leiden tot een vertraging van de economische activiteit. De winstgevendheid staat onder druk, zodat veel bedrijven gedwongen zijn hun productie te verlagen


Door de lage groei en de hoge inflatie is het risico van stagflatie in de eurozone ook zeer reëel.


Gunstig voor het gele metaal?

Als de stagflatie aanhoudt, kan dit gunstig zijn voor het gele metaal als diversificatie-instrument en risicoafdekking.


Beleggers neigen naar goud in tijden van onzekerheid.


De onderstaande tabel toont het gemiddelde jaarlijkse aangepaste rendement sinds het eerste kwartaal van 1973 (in %) op basis van kwartaalrendementen.


Bron: Bloomberg, World Gold Council


Wij vinden dat goud het beste presteert in tijden van stagflatie.


In de onderstaande grafiek zien we het verband tussen de verandering van de dollarprijs van goud (in %) en de Amerikaanse consumentenprijsindex voor alle stedelijke consumenten.


Bron: St. Louis Federal Reserve [FRED], Bureau of Labor Statistics, ICE Benchmark Administration


Voorlopig doet het gele metaal het goed. Hij is zelfs gestegen sinds begin 2023, met een winst van 3,5% in euro's en 4,4% in dollars voor een derde maand op rij.


In de huidige context blijft goud een onmisbaar actief in een evenwichtige langetermijnportefeuille.


>>> Maak uw online account aan en begin nu met het verzamelen van goud!

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Goud in 2023: Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?
29-01-2024

Goud in 2023: Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Het gele metaal boekte een prestatie in euro's van 9,9% over 2023, ondanks ECB-rentetarieven die sinds 2001 niet meer zijn...
L'avenir: Goudprijs bereikt recordhoogte
07-12-2023

L'avenir: Goudprijs bereikt recordhoogte

De prijs van het gele metaal is de afgelopen weken sterk gestegen. Een van de oorzaken? De oorlog in het Midden-Oosten.
De eerste stappen om in goud te beleggen - deel 5 : waar te beginnen ?
15-11-2023

De eerste stappen om in goud te beleggen - deel 5 : waar...

Een fysieke Gold-portfolio heel eenvoudig