GFI GOLD is gesloten op vrijdag 29 maart

11/01/2023

Goud: overzicht van het jaar 2022. Wat zijn de vooruitzichten voor 2023?

Het gele metaal presteerde +5,9% in euro over het jaar 2022. Ondanks tegenwind zoals stijgende rente, een sterkere dollar en vertragende inflatie aan het eind van het jaar, presteerde goud beter dan aandelen, obligaties en Bitcoin.

Goud: overzicht van het jaar 2022. Wat zijn de vooruitzichten voor 2023?

Goud begon het jaar 2022 op 1608,9 euro/ounce en eindigde op 1703,8 euro/ounce, een jaarlijkse winst van 5,9%.

Geopolitieke spanningen

Tussen januari en begin maart 2022 steeg het goud met +18% tijdens de oorlog in Oekraïne. Hoewel het conflict zich lijkt te "stabiliseren", blijven geopolitieke spanningen een hotspot om in 2023 in de gaten te houden: de betrekkingen tussen het Westen en Rusland, maar ook onder meer China.

Op de onderstaande grafiek zien we dat het gele metaal in een dalend kanaal terecht is gekomen voor de rest van 2022, na de piek begin maart op 1901,76 euro/ounce.


Bron: Tradingview


De koers daalde met 13,3% tot het dieptepunt van 1647,65 euro/ounce in oktober. De steunzone hield stand en het goud veerde daarna op.  Sinds het begin van 2023 breekt hij dit dalend kanaal van bovenaf en werkt nu aan zijn weerstand. Laten we kijken of deze uitbraak wordt bevestigd om een terugkeer naar de vorige hoogtepunten rond 1850 euro/ounce en 1900 euro/ounce voor te bereiden.


Inflatie

De inflatie in de eurozone was al in 2021 een heet hangijzer en dat bleef zo in 2022. Het piekte op 10,6% in oktober en vertraagde tot 9,2% in december op jaarbasis.


Bron: Eurostat - Tradingview


De inflatie zal in 2023 een cruciaal punt blijven. Een terugkeer naar de doelstelling van 2% is moeilijk voorstelbaar zonder een werkelijk aanzienlijke verhoging van de rentevoeten. Maar dat kan leiden tot een recessie. Dus we zitten gevangen tussen hamer en aambeeld.


En als de ECB geen andere optie had dan de rente opnieuw te verlagen, zou dat over het algemeen goed zijn voor het gele metaal.


Centrale banken

Goudaankopen door centrale banken wijzen op het strategische belang van het gele metaal. In 2022 kochten zij meer dan 670 ton: een absoluut record!


Alleen al China heeft aangegeven in november 2022 32 ton goud te willen kopen. Dit is zijn eerste "officiële" aankoop sinds 2019.


Wij kunnen verwachten dat deze trend van centrale banken in 2023 zal aanhouden om hun reserves verder te diversifiëren.



Merk ook op dat de investeringsvraag (munten en edelmetaal) in 2022 met +3% is gestegen.


Wij hebben geen kristallen bol, maar fundamentals en grafiekanalyse wijzen op een mooie opwaartse kans voor 2023.


Ook al blijven we bij GFI optimistisch, de algemene economische context zal dit jaar waarschijnlijk opnieuw gespannen zijn. De inflatie zal hoog blijven, de energiekwestie is niet opgelost en zal waarschijnlijk nog steeds verstrekkende gevolgen hebben.


>>> Maak je nu klaar en verzamel fysiek goud!


--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
De rust voor de storm?
29-02-2024

De rust voor de storm?

Het gele metaal heeft de afgelopen vier maanden een zeer lage volatiliteit laten zien. Het houdt stand op niveaus dicht bij zijn...
Goud in 2023: Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?
29-01-2024

Goud in 2023: Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Het gele metaal boekte een prestatie in euro's van 9,9% over 2023, ondanks ECB-rentetarieven die sinds 2001 niet meer zijn...
L'avenir: Goudprijs bereikt recordhoogte
07-12-2023

L'avenir: Goudprijs bereikt recordhoogte

De prijs van het gele metaal is de afgelopen weken sterk gestegen. Een van de oorzaken? De oorlog in het Midden-Oosten.
We zijn momenteel gesloten vanaf vrijdag tot en met maandag.
Download onze handleiding

Download onze handleiding

Wilt u investeren in goud?
Heeft u enige kennis maar wilt u meer leren?

Deze gids zal uw vragen beantwoorden!