Ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

04/01/2023

Wordt 2023 het jaar van zilver?

Zilver in euro's eindigde het jaar met ongeveer +9%! Desondanks blijft de prijs laag. Hoe lang kan zilver zo goedkoop blijven? Beste tegensprekers, laat maar horen...

Wordt 2023 het jaar van zilver?

De vraag overtreft het aanbod

Zilver is natuurlijk een monetair metaal. Maar de industriële component ervan is veel belangrijker dan goud (fotovoltaïsche panelen, elektrische auto's, medicijnen, elektronica...).

Volgens het rapport van het Silver Institute is de totale vraag naar zilver in 2022 met 5% gestegen. Het aanbod daarentegen is slechts met ongeveer 3% gegroeid. De vraag naar zilver was in 2021 al groter dan het aanbod, en dit onevenwicht zal in 2022 met 38% toenemen.

Vooral de vraag naar beleggingen (munten en edelmetaal) steeg in 2022 met slechts 0,18%. Maar als deze vraag-aanbod situatie aanhoudt, kan de prijs niet eeuwig zo laag blijven. En de vraag naar investeringen zal logischerwijs toenemen als de prijs... weer omhoog gaat.De mijnsector

Momenteel blijft de prijs van zilver dicht bij zijn productiekosten. Dit beïnvloedt de winstgevendheid van de sector.

Bovendien is ongeveer 75% van het zilver metaal afkomstig uit niet-zilvermijnen. Deze omvatten goud, lood, koper, zink, enz.

Deze mijnen zijn niet gericht op de winning van zilver in het bijzonder. Nog minder tegen de huidige prijs. Zilver is een bijproduct en compenseert alleen hun totale productiekosten. Maar het kan natuurlijk problemen opleveren voor de rentabiliteit. Deze producenten verwachten daarom ook een hogere zilverprijs (en hebben die in sommige gevallen nodig).

En in het geval van zilvermijnen hebben beleggers, ontmoedigd door de lage zilverprijs, hun aandelen verkocht, waardoor de marktkapitalisatie is gedaald. Dit deed op zijn beurt pijn aan bedrijven, zowel wat betreft productie als groei.

De meeste primaire zilverproducenten zijn niet in staat een positieve vrije cashflow te genereren. Het is duidelijk dat een sector niet onbeperkt onrendabel kan blijven.

Mijnbouwbedrijven hebben al tot op het bot in hun kosten gesneden. Zij kunnen slechts zo ver gaan, vooral gezien de hoge inflatie die de mijnbouwsector en alle andere sectoren treft. De prijs van zilver moet uiteindelijk stijgen om dit te weerspiegelen.

Grafische analyse

Tegen de huidige prijs van 22,3 euro/ounce heeft zilver metaal een winst van +9,4% in euro's over het jaar 2022.

Op de lange termijn maandgrafiek hieronder zien we dat hij nog steeds in zijn in augustus 2020 begonnen consolidatie box beweegt.


Bron: Tradingview


Het grijze metaal kwam in de zomer van 2022 op de steun van deze doos terecht, alvorens op 29 augustus 2022 met 37% op te veren vanaf het dieptepunt.


We zien dat de Bollinger Bands strakker worden en naar de horizon bewegen. Dit is een goed teken.


Het beste zou zijn om de volatiliteit te zien afnemen om een consensusprijs te signaleren. Om vervolgens de weerstand van de consolidatiebox rond 25 euro/ounce te komen bewerken en uiteindelijk deze weerstand te doorbreken en op zoek te gaan naar zijn historische hoogtepunt van 2011 rond 34 euro/ounce.


Is dit het scenario dat ons te wachten staat voor 2023? We hebben geen kristallen bol, maar de langetermijnvooruitzichten voor zilver zijn zeer positief!


>>> Begin nu met het verzamelen van zilver VOORDAT de prijs stijgt!


Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Maakt zilver een comeback?
11-06-2024

Maakt zilver een comeback?

Na een lange periode zonder echte richting, is het grijze metaal wakker geworden. Traditioneel beweegt het met een zekere vertraging...
De gouden risico’s: Schitteren zonder te struikelen in goudbeleggingen
29-05-2024

De gouden risico’s: Schitteren zonder te struikelen in...

In de complexe en soms tumultueuze wereld van beleggingen schittert goud als een veilige haven, een anker van zekerheid in een oceaan van volatiliteit. Echter, beleggen in...
Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
08-05-2024

Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren...

De eerste stappen naar investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...