NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

16/09/2022

Zal de ECB hard toeslaan ?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op donderdag 7 september aangekondigd haar belangrijkste rentevoet met 75 basispunten (0,75%) te verhogen. De inflatie in de eurozone steeg in augustus tot 9,1% en het doel van de ECB is om deze terug te brengen tot ongeveer 2%... Laten we een stapje terug doen.

Zal de ECB hard toeslaan ?

De ECB verheft zijn stem

In juli had de ECB haar rente op bankdeposito's al verhoogd van -0,5% naar nul. Na de verhoging van afgelopen donderdag is het tarief nu 0,75%... voor een inflatie van 9,1%.

Laten we hieronder eens kijken naar de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone in de afgelopen 20 jaar:


Bron: tradingeconomics - eurostat

Deze duizelingwekkende en aanhoudende stijging is grotendeels te wijten aan de stijging van de energieprijzen (die meer dan de helft van de prijsstijging voor hun rekening nemen).

In België steeg de inflatie tot een recordniveau van 9,94%, het hoogste niveau sinds maart 1976, toen de inflatie 9,96% bedroeg.

Inflatie wordt gedefinieerd als de verhouding tussen de waarde van de consumentenprijsindex voor een bepaalde maand en de index voor dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Inflatie in de jaren zeventig en tachtig

Laten we een stap terug doen en kijken naar de situatie in de VS tijdens de vorige inflatieperiode in de jaren zeventig en tachtig.

In 1980 piekte de inflatie in de VS in maart met 14,8%, terwijl het jaargemiddelde 13,5% bedroeg. (https://www.usinflationcalculator.com/inflation/historical-inflation-rates/)

Inflatie in de VS:

Source: tradingeconomics - US Bureau of Labor Statistics

Om deze hoge inflatie tegen te gaan, verhoogde het hoofd van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), Paul Volcker, de rentevoet tot 19,1% in juni 1981.

Fed rentevoet:

Bron: fred.stlouisfed.org

We zien dat de rente hoger moet zijn dan de inflatie om dit tegen te gaan. Hieronder zien we de ontwikkeling van de reële rente in de VS en de ontwikkeling van de goudprijs in USD sinds het begin van de jaren zeventig en vooral tijdens de hyperinflatoire periode aan het begin van de jaren tachtig.

De reële rente is de nominale rente minus de inflatie.

 

Bron: gold.org

 

In de VS, met een gemiddelde inflatie van 10% in 1981 en een nominale rente van 19%, krijgen we een positieve reële rente van 9% (19 -10 = 9). Deze periode was ongunstig voor de goudprijs.

Goud en reële rente hebben traditioneel een negatieve correlatie. De grootste verhoging op de goudmarkt deed zich voor in omgevingen met negatieve reële rentevoeten, eerst in de jaren zeventig toen de nominale rentevoeten en de inflatie hoog waren, en later in de jaren 2000 toen de nominale rentevoeten en de inflatie laag waren.

In Europa zitten we momenteel met een nominale rente van 0,75% en een inflatie van 9% nog steeds met een negatieve reële rente van ongeveer 8,25%. Er is nog een weg te gaan en de ECB zal de rente veel hoger moeten verhogen als zij de inflatie wil tegengaan, maar de wijdverbreide staatsschuld maakt dit zeer moeilijk.






Hoe zit het met het goud?

Ondanks de aankondiging van de ECB daalde het gele metaal slechts 1,6%. Het houdt goed stand, zoals we hieronder kunnen zien, maar...

De centrale vraag is: "Zal de ECB de rente verhogen tot boven de inflatie om deze te beteugelen zoals de FED in de jaren tachtig deed”? 

Het antwoord op deze vraag is fundamenteel. Naar onze bescheiden mening zou de door de energieprijzen veroorzaakte inflatie de komende maanden moeten afnemen en laat het niveau van de overheidsschuld niet toe dat de monetaire teugels te zeer worden aangehaald, met het risico dat sommige landen van de eurozone in moeilijkheden komen en een diepe recessie te voorkomen.

Goudprijzen in euro sinds het begin van het jaar :


Bron: tradingview

Sinds het begin van 2022 is het gele metaal. Hij handelt momenteel rond 1690 euro/ounce.

De situatie is iets anders voor goud in Amerikaanse dollars, gezien de olympische vorm van de greenback. Hieronder zien we dat het gele metaal in een meer uitgesproken kanaal zit als gevolg van renteruis.

Bron: tradingview

Hij handelt momenteel rond $1690 en is al bezig met een belangrijkere steun: de onderkant van de consolidatiebox (rode lijn), het dieptepunt van juli en het 200-weken voortschrijdend gemiddelde.

In de afgelopen 20 jaar heeft goud +440% gepresteerd in USD en +430% in Euro. Dit geeft een samengesteld jaarlijks rendement van ongeveer 8,6-8,8%. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst. Het rentedebat zal de goudprijs waarschijnlijk nog enige tijd verstoren, hoewel diversificatie een belangrijke beleggingsregel blijft. 

Wij blijven vertrouwen houden in de lange termijn in een omgeving van terugkerende volatiliteit.

>>> Bescherm uzelf nu met fysiek beleggingsgoud opgeslagen buiten het banksysteem!

Het GFi-team



--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
12-04-2024

Investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren...

De eerste stappen naar investeren in goud - deel 3: De verschillende factoren die de prijs van goud beïnvloeden
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...
De rust voor de storm?
29-02-2024

De rust voor de storm?

Het gele metaal heeft de afgelopen vier maanden een zeer lage volatiliteit laten zien. Het houdt stand op niveaus dicht bij zijn...