NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

07/07/2022

Aandelen, Bitcoin, goud. En de winnaar is...?

De zomer begint in een zeer zorgwekkende staat van flux. Inflatie, stijgende rentevoeten, indexen op de rand van de afgrond... Is dit de stilte voor de storm?

Aandelen, Bitcoin, goud. En de winnaar is...?

Inflatie: onbekwaamheid of kwaad opzet?

"Ik denk dat we nu beter begrijpen hoe weinig we begrijpen van inflatie... Het was onvoorspelbaar."

Dit waren de woorden van Jerome Powell, voorzittervan de Amerikaanse centrale bank, tijdens het jaarlijkse forum van de ECB in Sintra, Portugal, eind juni. Je moet jezelf knijpen om het te geloven, maar het laat zien hoe volkomen onbeheersbaar de situatie is en hoe het er niet aan toe gaat.

In de eurozone breekt de inflatie voor de derde maand op rij een record en komt in juni 2022 uit op 8,6%.

"Verrassend genoeg is dit enigszins in tegenspraak met de bewering van de ECB en haar voorzitter Christine Lagarde dat de inflatie slechts "van voorbijgaande aard" was.

In de praktijk betekent dit meer druk op de huishoudens, op de toch al moeizame groei en op een mogelijke schuldencrisis in de eurozone, gezien het gevaarlijk toenemende renteverschil tussen Noord en Zuid.

De aandelenmarkt

De S&P 500 (de toonaangevende Amerikaanse index) heeft tussen januari 2022 en juni 2022 25% verloren.

Bron: Tradingview

Op weekbasis stuiterde de index op de steun van de MM200 (200-daags voortschrijdend gemiddelde in het groen). Deze laatste staat zeer dicht bij een steunzone rond 3600-3550.

Voorlopig kunnen we niet spreken van een echte crash, maar de onzekerheid viert hoogtij. Inflatiecijfers en -retoriek, aankondigingen van monetaire verstrakking, kredietspreads, het spookbeeld van een recessie en krantenkoppen in de algemene zakenpers waarin jongeren worden aangespoord om naar de beurs te gaan voor een beter rendement, zouden tot grote voorzichtigheid moeten nopen.

Toegegeven, een echte zuivering zou heilzaam zijn om deze hypertrofische markt, die "verslaafd" is aan geldschepping, op te ruimen, maar het zou niet zonder veel pijn gaan.


"ALL IN op Bitcoin?

Bitcoin verloor 72% tussen november 2021 en juni 2022.

Bron: Tradingview

Op weekbasis bevindt BTC zich op een belangrijke steunzone rond 17.000 euro, wat overeenkomt met zijn hoogtepunt van eind 2017 en het psychologische niveau van 20.000 dollar. Na deze piek ging BTC de zogenaamde "crypto-winter" in, die drie jaar duurde.

BTC heeft dit niveau medio juni een keer bereikt en wordt momenteel verhandeld rond de 19.000 - 20.000 euro.

Net als de aandelenmarkt, staat BTC op een tweesprong en zal het een belangrijke beslissing moeten nemen.

Het gezondste zou zijn dat het zijn bodem vindt op deze niveaus en rustig consolideert in voorbereiding op een mogelijke nieuwe bullish run.

Als hij te snel rally, zal hij geen energie hebben opgebouwd en zal de rally minder betrouwbaar zijn.

En met BTC, kan dat veel pijn doen!

Dus, voor het ogenblik, is het risico ook hier zeer hoog.



En goud dan?

Tegen deze zeer explosieve achtergrond heeft het in euro's luidende gele metaal slechts 10% verloren sinds het hoogtepunt van maart 2022 en is het in euro's 7,5% gestegen (0% in USD) sinds het begin van het jaar. 

Bron: Tradingview

Op dit moment gebeurt er niet veel. Hij blijft zich consolideren rond 1.750 euro per ounce.

Op de weekly chart zien we dat de Bollinger Bands (groene zone) zich vernauwen, wat een zeer goede zaak is voor de toekomst.

De volatiliteit wordt ook krapper en met de RSI dicht bij 50 kunnen we een consensus over de prijs verwachten.

Het gele metaal is in juni 2019 begonnen aan een nieuwe lange termijn "bullish leg" om deze begin 2020 te bevestigen.

Gezien de mondiale context zijn de kansen voor een voortzetting van dit bullish momentum bijzonder gunstig.

Het beste zou zijn dat het wat meer lateraal consolideert alvorens weer omhoog te gaan om de Bollinger Bands tijd te geven om goed aan te spannen.

En zelfs als goud verder zou corrigeren naar de steunzone rond 1650 euro, zou dat de bullmarkt op lange termijn geenszins op losse schroeven zetten.

Want dat is het hele punt van het fysieke gele metaal: deel uitmaken van een lange termijn beschermingsstrategie in tijden van valutaproblemen.

Voor de goede orde, de onderliggende trend blijft dezelfde in US dollars, maar de consolidatie-analyse zou iets minder duidelijk zijn, aangezien de greenback in zeer goede vorm is ten opzichte van de euro.

Conclusie

Het risico neemt toe en de onzekerheid groeit!

Om het hoofd koel te houden en niet in paniek te raken, is het misschien het beste om de KISS-strategie (Keep It Super Simple) te volgen, d.w.z. de zaken zo eenvoudig mogelijk te houden.

In die zin is het niet nodig om te proberen de markt te "timen".

U kunt de analyses van deskundigen van alle kanten lezen: 

"Zal goud stijgen? Zal het naar beneden gaan? Is het te laat om te kopen?"

"Het gele metaal is negatief gecorreleerd aan de beursindexen, maar niet altijd..."

Waar het om gaat is het grote plaatje: "The Big Picture!"

Dit stelt u in staat de onderliggende trend te identificeren en komt neer op het stellen van een fundamentele vraag:

Denkt u dat de crisis voorbij is? Koop geen goud.

Als je denkt dat het niet zo is? Koop nu goud.

Het GFi-Team

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...