NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

17/05/2022

Alles gaat omlaag, en goud?

De renteverhogingen van de Federal Reserve en de verstrakking van het monetaire beleid zetten alle activaklassen onder druk. Alles staat in het rood. Welke doet het het beste?

Alles gaat omlaag, en goud?

De opoffering van de EU

De Europese Unie maakt uiterst moeilijke tijden door. Joe Biden heeft dat openlijk gezegd. Hij is bereid Europa te laten lijden als dat de prijs is die moet worden betaald.

Bron: TRTWorld

Wees voorbereid, want de EU zal waarschijnlijk voor zeer grote moeilijkheden komen te staan. Wij steunen het beleid van de VS, wij brengen onszelf in gevaar door de nieuwe machten van de 21e eeuw in plaats van een multipolaire wereld te ontwikkelen en wij zouden de eerste slachtoffers kunnen zijn.

Totale oorlog

Finland kondigde zijn voornemen aan om lid te worden van de NAVO. Dmitri Medvedev reageerde onmiddellijk dat dit een risico van open conflict en escalatie tot een nucleaire oorlog inhield. De NAVO doet er alles aan om de situatie te verergeren. Waarom? (Bron: Newsweek)

De renteverhoging

Begin mei zorgde de renteverhoging door de Fed voor heel wat opschudding. Het is de grootste stijging in 22 jaar. Maar een percentage van 1% om de inflatie van 8,3% tegen te gaan, zal niet voldoende zijn. De Fed kondigt verdere verhogingen aan, maar er is geen garantie dat zij daartoe in staat zal zijn. En als dat zo is, wat zijn dan de gevolgen?

Voorlopig vermindert de Federal Reserve in ieder geval haar aankopen van activa. Volgens ons stabiliseert haar balans zich op ongeveer 8,942 biljoen dollar, na sinds het begin van de pandemie in maart 2020 met 115% te zijn toegenomen!

Bron: fred - Balans FED

Terwijl wij wachten op een rente van 10% om de inflatie serieus tegen te gaan, hebben wij tijd genoeg om de schadelijke gevolgen van de geringste renteverhoging te ondervinden.

De inflatie is gestegen van 8,5% in maart tot 8,3% in april. Zal de FED in staat zijn de inflatie te beteugelen?

Aan de kant van de ECB hebben we onlangs ook een balans gezien die zich heeft gestabiliseerd op ongeveer 8,8 biljoen euro, met een rentetarief dat voorlopig op 0% blijft.

Bron: tradingeconomics - Balans ECB



Inflatie in de eurozone

De inflatie in de eurozone bedroeg in april 7,5% en er zijn helaas geen tekenen dat een verstrakking van het monetaire beleid deze inflatie zal kunnen tegengaan.

Bron: Eurostat



Tekorten worden een realiteit

Ze worden werkelijkheid en worden zelfs erger.

Bron: VRT



Stijgende energieprijzen en oorlog leiden tot tekorten aan meststoffen en dat is zeer slecht nieuws voor de landbouw in Europa.

Onlangs heeft India de uitvoer van tarwe verboden. Het is 's werelds op één na grootste producent!

Bron: VRT

De tekorten zullen zeer binnenkort wellicht niet beperkt blijven tot halfgeleiders voor de auto-industrie. In dit stadium beschikken wij nog niet over voldoende informatie over de reële gevolgen van de reële tekorten in Europa.

De dollar in goede staat

De DXY dollarindex breekt een all-time high van januari 2017.

Bron: tradingview

Als deze stijging wordt bevestigd, zal dit druk uitoefenen op andere valuta's, met name de euro.

De gevolgen

Deze renteverhogingen en de verstrakking van het monetaire beleid zetten alle activa onder druk. De markten zijn verslaafd aan gemakkelijk geld en deze vloedgolven van liquiditeit hebben een soort algemene zeepbel gecreëerd.


Zelfs cryptocurrencies zijn aan het instorten. Bitcoin heeft sinds november 2021 meer dan 50% verloren en voor andere crypto's is het nog erger.

Bron: tradingview



De aandelenmarkten corrigeren. De S&P500 is 20% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in januari 2022, alvorens licht te herstellen, maar de daling is wellicht nog niet voorbij.

Bron: tradingview

Op de grafiek zien we hoe marginaal de crisis van 2008 lijkt in vergelijking met de daaropvolgende stijging op steroïden en de omvang van de correctie die dit zou kunnen veroorzaken.


Obligaties zijn ook aan het corrigeren. In het verleden handelden wij tussen aandelen en obligaties om het risico te beperken. Maar nu vallen ze allebei tegelijk. De Amerikaanse 10-jaarsrente stijgt, zodat de waarde van reeds uitgegeven obligaties daalt naarmate de nieuwe meer opbrengen. De waarde van obligaties schommelt omgekeerd evenredig met de stijging van de rente en de rente is sinds het begin van het jaar verdubbeld.

Bron: tradingeconomics

Zelfs de vastgoedsector vertraagt, zoals Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische federatie van notarissen (Fednot), opmerkt. "Het zou goed kunnen dat de extreme stijgingen van volume en prijzen achter ons liggen," voegt hij eraan toe. (Bron: immovlan)

De hervorming van de sector die de regering voor ons in voorbereiding heeft, noopt ons tot grote voorzichtigheid. Op de agenda: belasting op reële huren en vermogenswinsten ongeacht het jaar van aankoop, verplichte energierenovaties, tariefverhogingen, enz. 

In deze context is het misschien tijd om te diversifiëren!

Grondstoffen consolideren, maar houden stand.

Goud is ook aan het consolideren, maar blijft op belangrijke niveaus.

Het gele metaal test de steun van het gemiddelde van de Bollinger Bands wekelijks. Het is 8% gedaald vanaf zijn hoogtepunt in maart 2022 van €1901 om te worden verhandeld rond €1730, maar het blijft wijselijk in zijn doos voor nu op vrij hoge niveaus.

Bron: tradingview



Wij zouden graag een zijwaartse consolidatie zien wanneer de Bollinger Bands verstrakken alvorens de volgende opwaartse beweging te beginnen.

Wij zullen u op de hoogte houden van de vorderingen van de veilige haven, aangezien de omgeving zeer onzeker is.

>>> Het is tijd om uw beleggingen te diversifiëren! Bescherm jezelf nu. Onze deskundigen staan tot uw beschikking om al uw vragen te beantwoorden.

Het GFi-team

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...