NIEUW: ons kantoor in Lasne is nu op afspraak geopend

09/05/2022

Platina is 30 keer zeldzamer dan goud!

In de wereld van de edele metalen zijn goud en zilver de bekendste. Maar we mogen de anderen niet vergeten. Bijvoorbeeld, platina! Wat zijn de voor- en nadelen van platina? Wat hebben ze gemeen en wat zijn de verschillen met goud? Kun je in platina beleggen?

Platina is 30 keer zeldzamer dan goud!

Inleiding

Platina is een edelmetaal, net als goud, zilver, rhodium en palladium.

Het is wit tot grijswit van kleur, met een metaalglans, en glanzend.

Het werd gebruikt in pre-Columbiaans Amerika, en waarschijnlijk ook in Eurazië. De eerste Europese verwijzing verscheen echter in 1557.

De Spaanse Conquistadores gaven het metaal onmiddellijk de naam "platina" (klein zilver) toen zij het in zijn oorspronkelijke vorm ontdekten in het huidige Colombia.

De unieke fysische en katalytische eigenschappen van platina hebben de waarde ervan in industriële toepassingen gevestigd.

In tegenstelling tot goud is de platinaproductie veel minder over de wereld verspreid. In 2021 waren slechts vijf landen verantwoordelijk voor 96% van de platinaproduktie: Zuid-Afrika (74%), Rusland (10%), Zimbabwe (7%), VS + Canada (5%).

Volgens de World Platinum Investment Council is platina dertig keer zeldzamer dan goud.

In 2021 produceerden de mijnen 3500 ton goud tegen 175 ton platina.

In 2021 werd 1150 ton goud gerecycleerd tegenover 56 ton platina.

Industriële toepassingen

Auto-industrie

Deze sector neemt het grootste deel van de vraag naar platina voor zijn rekening (37% van de totale vraag in 2021). Platina wordt gebruikt in katalysatoren om schadelijke emissies uit uitlaatsystemen te verminderen.

Het zal belangrijk zijn na te gaan of de verkoop van nieuwe auto's gedrukt blijft als gevolg van vertragingen bij de levering en het verlies van koopkracht.

Chemische industrie

Platina fungeert ook als katalysator en is essentieel voor de productie van vele industriële, landbouw- en huishoudchemicaliën. Bij voorbeeld salpeterzuur, dat wordt gebruikt om stikstofmeststoffen te maken die essentieel zijn voor de landbouw, nylon, polyurethaan en vele andere kunststoffen.

Elektronica

Platina maakte de revolutie van de digitale gegevensopslag aan het eind van de 20e eeuw mogelijk. Het wordt gebruikt in harde schijven en veel elektrische connectoren.

Glasfabricage

Om gesmolten glas in te dammen en te kanaliseren, zijn gereedschappen nodig die bestand zijn tegen temperaturen van 1500°C. Platina is dus een ideaal materiaal, aangezien het smeltpunt 1768°C bedraagt.

Olie

In de olie-industrie wordt platina ook gebruikt als katalysator om brandstoffen te verwerken en de kwaliteit ervan te verbeteren.

Medisch en biomedisch

Stents, katheters, defibrillators en alle pacemakers maken gebruik van platina, omdat het, net als goud, niet reageert met de chemicaliën in menselijk weefsel, maar veel sterker is dan het gele metaal.

Het potentieel van platina bij de behandeling van kanker werd ontdekt in het begin van de jaren zestig. De commerciële productie van geneesmiddelen op basis van cisplatine begon in het volgende decennium en het zoeken naar nieuwe behandelingen gaat tot op de dag van vandaag door.

Ander industrieel gebruik

Platina is bestand tegen corrosie en zeer hoge temperaturen. Het is een ideaal materiaal voor een breed scala van industriële sensoren en laboratoriumapparatuur. 

Platina wordt ook gebruikt in straalmotoren, krachtige bougies, brandstofceltechnologie en we zijn waarschijnlijk nog niet klaar met het ontdekken van nieuwe verborgen talenten.



Uiteraard wordt platina op grote schaal gebruikt in juwelen (26% van de totale vraag in 2021).

Maar terwijl de vraag naar juwelen sinds 2013 afneemt, geldt het omgekeerde voor de industriële vraag, die tussen 2013 en 2021 de grootste stijging laat zien (+60%).

Investeringsvraag

Investeren in platina is een zeer recente optie in vergelijking met goud en zilver, die al duizenden jaren worden gebruikt voor juwelen, munten en baren.

Dit komt tot uiting in de enigszins grillige cijfers voor de investeringsvraag, die nog in de kinderschoenen staat.

De vraag naar beleggingen bereikte in 2020 met 44 ton een hoogtepunt en daalde vervolgens tot 6,3 ton in 2021, vooral door een gebrek aan belangstelling van ETF's.

Het is waar dat de prijs van platina in 2020 met 70% is gestegen tussen het dieptepunt in maart en het hoogtepunt in november.

Volgens de World Platinum Investment Council bedraagt de investeringsvraag naar fysiek platina (munten en ingots) 16,5 ton in 2020 en 10,3 ton in 2021, wat neerkomt op respectievelijk 7,6% en 5% van de totale vraag.

Industriële, chemische en technologische toepassingen domineren momenteel de markt.

Wij zullen de ontwikkeling van de investeringsvraag naar platina, die nog ver onder die van goud en zelfs zilver ligt, op de voet blijven volgen.

Grafiek analyse

In de onderstaande grafieken zien we het verschil tussen goud (monetair gedomineerd), zilver (monetair en industrieel) en platina (industrieel gedomineerd).


Bron: kitco.com

Bron: Platinuminvestment

Laten we eens kijken naar de prijs tussen de piek in 2010 en vandaag.


Bron: Tradingview

De piekzone komt in grote lijnen overeen met die van goud en zilver (2010-2011).

Daarna kwam platina in een lang bearish kanaal, meer uitgesproken dan goud en zilver.

Waar goud in december 2013 zijn bodem bereikte, bleef platina in 2015, 2018 en 2020 graven.

Maar tegen het einde van 2020 zien we het de gemiddelde Bollinger Bands en het bearish channel naar de opwaartse kant doorbreken.

Het hoogste punt werd bereikt in februari 2021 en lijkt sindsdien te consolideren, met een licht stijgende trend omdat het de stijgende steun van de gemiddelde Bollinger bands vasthoudt.

De Bollinger Bands vernauwen zich tot horizontaal, wat wijst op een gezonde consolidatie alvorens mogelijk de bullish leg naar de top van 2010 voort te zetten.

Conclusie

Platina kan een mooie toekomst voor zich hebben als het zijn voormalige hoogtepunt van 2010 inhaalt.

Het moet worden beschouwd als een diversificatie-instrument voor een reële activaportefeuille, maar de verschillen in gedrag met goud moeten zorgvuldig worden bestudeerd.

Gezien de industriële dominantie van platina zullen wij vraag en aanbod nauwlettend in het oog houden.

Maar de investeringsvraag is nog jong en in een context van structurele achteruitgang van de euro en een algemeen monetair risico zou deze vraag zich in de toekomst nog kunnen ontwikkelen.

>>> Ontdek nu onze 100 gram platina staven!

PS: Wij bieden u de mogelijkheid ze te bestellen in geval van voorraadtekort.

Het GFI-team

--

Disclaimer:

De informatie voorgesteld op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of uitnodiging tot aankoop, en mag niet worden beschouwd als basis voor of aansporing tot het aangaan van een belegging.

 

De behaalde resultaten in het verleden zijn niet constant en vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die oordeelt over de opportuniteit van de transacties die hij eventueel aangaat.

 

De informatie op deze website zijn niet bedoeld voor distributie of gebruik door personen in een land of rechtsgebied waar een dergelijke distributie of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- of regelgeving.

 

Voor meer informatie over Gold and Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.

Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en fysiek goud
23-04-2024

Beleggen in goud: Vergelijking tussen mijnbouwaandelen en...

In het huidige financiële landschap staat de allure van fysiek goud in de schijnwerpers. Het biedt een robuust beleggingsalternatief...
Kosten voor kluisjes in de lift?
22-04-2024

Kosten voor kluisjes in de lift?

Een grote Belgische bank heeft onlangs aangekondigd dat de tarieven voor het huren van haar kluisjes aanzienlijk zullen stijgen, waardoor de kosten voor het hele assortiment verdubbelen. Deze...
 ‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ : Artikel van *De Morgen*
11-04-2024

‘Barometer van het financieel systeem en nakend onheil’ :...

De goudprijs heeft een nieuw historisch record bereikt. Wat maakt het edelmetaal tot een ‘veilige haven’ voor beleggers? ‘Goud is mooi, onvergankelijk, intrigerend en mysterieus.’ -...
Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?
08-04-2024

Record: Goud in onbekende wateren! Wordt zilver wakker?

Goud staat op historisch ongekende niveaus. Sommige analisten verklaren dit door een toekomstige renteverlaging door de centrale banken. Maar is dat genoeg? En kijk uit voor zilver, dat...