Nieuw: onze webshop is ook gedurende het weekend geopend!

Vraag naar platina zal stijgen in 2023, zegt FT

Bestel uw platina staaf

Vraag naar platina zal stijgen in 2023, zegt FT
19/05/2023 De toename van de industriële vraag komt op een moment dat de Zuid-Afrikaanse aanbodzijde te kampen heeft met stroomtekorten.
Volgens een artikel in de populaire Financial Times van dinsdag 16 mei 2023 wordt verwacht dat de platinamarkt dit jaar een tekort zal vertonen als gevolg van leveringsproblemen in Zuid-Afrika en industriële expansie in China. De wereldwijde vraag naar platina zal naar verwachting met 28% stijgen tot 8,2 miljoen ounces, onder invloed van het sterke industriële verbruik en het toenemende gebruik van het metaal in katalysatoren in auto's. Dit heeft de World Platinum Investment Council (WPIC) ertoe gebracht zijn tekortprognose met 77% naar boven bij te stellen ten opzichte van drie maanden geleden, tot 983.000 ounces dit jaar, wat een record zou zijn sinds de jaren zeventig.

De platinaprijzen zijn vanaf het dieptepunt in februari met ongeveer 20% gestegen tot $1.080 per ounce, boven het vijfjarig gemiddelde van $940 per ounce.

 Historisch gemiddelde voor platina

 

Het platinatekort betekent een dramatische ommekeer ten opzichte van de overvloed van de afgelopen twee jaar, toen de autoproductie werd getroffen door tekorten aan halfgeleiders.

Platina wordt gebruikt in katalysatoren in auto's om schadelijke emissies te verminderen, en in glasvezel voor windturbines, elektronica en petrochemische installaties. Hoewel de industriële vraag op korte termijn wordt ondersteund door de wetgeving inzake CO2-emissies, zijn er onzekerheden over de opkomende vraag van de waterstofeconomie en de geleidelijke afschaffing van voertuigen met verbrandingsmotor. Volgens WPIC wordt verwacht dat de industriële vraag naar platina in 2023 de hoogste ooit zal zijn, gedreven door chemische en glasuitbreidingen in China en de voortdurende vervanging van platina door palladium in autouitlaten. Voorspellers verschillen echter van mening over het optimisme van WPIC en voorspellen een meer gematigde groei van de vraag, maar nog steeds een tekort van ongeveer 130.000 ounces dit jaar.

China bezit het meeste platina

 

Hoewel er voldoende voorraden zijn opgebouwd om aan de vraag te voldoen, zal de uitputting van deze voorraden waarschijnlijk leiden tot hogere en meer volatiele prijzen. Er heeft echter een ingrijpende verschuiving plaatsgevonden: ongeveer 85% van de voorraden bevindt zich in China, waar zij worden aangehouden, tegen minder dan 5% vier jaar geleden. Van de zes metalen in de platinagroep, waartoe ook palladium, rhodium en iridium behoren, geloven veel analisten dat de vooruitzichten voor platina het meest veelbelovend zijn vanwege het gebruik ervan als katalysator in waterstofbrandstofcellen en elektrolyzers.

Als belegger kan het kopen van platina edelmetaal een uitstekende optie zijn om de portefeuille te diversifiëren. Bovendien wijst de groeiende trend naar platina-ondersteunde ETF's, ondersteund door een fysiek bezit van het metaal, op een toegenomen belangstelling van beleggers. Platina biedt ook potentieel op lange termijn als katalysator voor waterstoftechnologieën en elektrolytische cellen.

 

Bron: FT.COM: Platinamarkt zal naar verwachting dit jaar een recordtekort bereiken
Disclaimer:

De informatie op deze pagina wordt uitsluitend voor informatieve doeleinden verstrekt en vormt geen beleggingsadvies, aanbod tot verkoop of een uitnodiging tot kopen, en mag niet worden gebruikt of beschouwd als een aansporing tot een belegging.

In het verleden behaalde resultaten zijn niet constant in de tijd en zijn niet indicatief voor toekomstige resultaten. Deze nieuwsbrief houdt geen rekening met uw financiële situatie en doelstellingen. De belegger is de enige die kan beoordelen of de transacties die hij of zij aangaat passend zijn.

De informatie op deze website is niet bestemd voor verspreiding aan of gebruik door personen in landen of rechtsgebieden waar een dergelijke verspreiding of gebruik in strijd zou zijn met de plaatselijke wet- en regelgeving.

Voor meer informatie over Gold & Forex International: zie de Algemene Voorwaarden.
Nieuws Toon alles
Hier vindt u belangrijke informatie over de economische en financiële nieuws, evenals degenen die een impact kunnen bebben op uw beleggingen in goud of in vreemde valuta
Amerikaanse schuld als percentage van het BBP vergeleken met goud
Amerikaanse schuld als percentage van het BBP vergeleken... 24-05-2023
Vergelijking van de Amerikaanse schuld als percentage van het BBP met de goudprijs 1940 - 2020
Lees verder
Vraag naar platina zal stijgen in 2023, zegt FT
Vraag naar platina zal stijgen in 2023, zegt FT 19-05-2023
De toename van de industriële vraag komt op een moment dat de Zuid-Afrikaanse aanbodzijde te kampen heeft met stroomtekorten.
Lees verder
GFI in the nieuwsblad DE STANDAARD
GFI in the nieuwsblad DE STANDAARD 15-04-2023
GFI in the nieuwsblad DE STANDAARD weekend 16/04/2023
Lees verder
L'Echo (De tijd in Frans) 30/03/23
L'Echo (De tijd in Frans) 30/03/23 30-03-2023
De krant L'Echo en haar supplement "Mon argent" citeert GFI voor de aankoop van goud
Lees verder